Ernstige misstanden bij slacht Nederlandse konijnen

Bericht van 14-02-2024

Vandaag heeft Bite Back Nederland een persbericht uitgestuurd over de misstanden bij een Beter Leven slachterij in België. Uit inspectieverslagen, opgevraagd door Bite Back België, blijkt namelijk dat er bij 27 van de 52 inspecties tussen 2022 en 2023 overtredingen zijn vast gesteld. Het gaat dan om inspecties tussen  De overheid heeft nooit ingegrepen...

De misstanden staan in de inspectieverslagen van konijnenslachter Van Assche. Vrijwel alle Nederlandse konijnen worden geslacht in België, vanwege het ontbreken van dergelijke slachterijen in Nederland. De konijnenslachter kreeg van de Dierenbescherming het Beter Leven keurmerk.

Uit de verslagen blijkt dat de dieren op het transport met teveel dieren op elkaar zitten en aankomen in het slachthuis met letsels en bloedingen. Bij aankomst is er meermaals sprake geweest van het gooien met dieren en zelfs dat ze vast komen te zitten in de transportband.

Een van de grootste problemen is echter het verdoven van de konijnen. In bijna elk verslag komt terug dat de elektrische verdovers te weinig of juist te veel signalen geven. Daardoor is al meermaals duidelijk zichtbaar geweest dat veel konijnen nog steeds pijnreacties vertonen na het verdoven. Wanneer dat het geval is, is er vaak geen nieuwe verdoving gedaan.

Perswoordvoerder Lucia Roelofsen van Bite Back Nederland: “Een maand geleden zagen we al hoe er wordt omgesprongen met deze gevoelige dieren in de konijnenfokkerij en tijdens het transport. Nu blijkt dat konijnen ook in het slachthuis niets meer zijn dan een product. We eisen opheffing van de industrie als geheel”.

Hier kun je het controle-verslag lezen
Hier kun je de controles inzien
Hier staan de informatieformulieren