Dieren adopteren

Het aanschaffen, fokken of vermeerderen van dieren is ethisch onaanvaardbaar. Dieren mogen niet worden beschouwd als koopwaar, en hun recht op leven mag niet afhangen van menselijke behoeften. Ondanks dit besef handelen veel mensen hier anders, wat resulteert in een overvloed aan dieren die worden achtergelaten of afhankelijk zijn van menselijke zorg om te overleven.

Wanneer je de middelen hebt om dieren te adopteren en ze een veilige omgeving te bieden, is dit een daad van mededogen. Op deze manier neem je verantwoordelijkheid voor dieren die de slachtoffers zijn geworden van menselijke acties.

Voordat je adopteert is het belangrijk dat je dit niet alleen doet voor jezelf of omdat een verhaal van een dier je raakt. Ook moet je goed bij jezelf ten rade gaan of je voldoende kan bieden. Een dier heeft er niets aan om van de ene plek naar de ander te gaan, om er daarna weer weggehaald te worden omdat je niet voldoende kon geven voor dit dier.

Adopties van dieren kan via diverse stichtingen. Belangrijk is goed op te letten of de stichtingen valide zijn. Helaas zijn er ook heel wat die de kantjes er van aflopen.

Platformen om makkelijk een 'match' te vinden met een hond, kat e.d. :

Goede organisaties om via te adopteren zijn:

  • Stichting Zilver (Onze voorzitter zit daar in het bestuur)
  • SAAN