"Zend geen paardenacts meer naar Olympische Spelen!"

Bericht van 17-08-2016

De dierenrechtenorganisatie Bite Back roept NOC*NSF op om voortaan geen paardenacts meer te sturen naar de Olympische Spelen. Aanleiding hiervoor zijn onder andere de incidenten met de paarden van Jur Vrieling en Adelinde Cornelissen.

Woordvoerder Alex Romijn: "De paarden leveren al het werk en krijgen alle impact te verwerken, maar de gouden medaille gaat naar de trainer. De dieren worden zeer intensief getraind, soms ook met methoden die zelfs binnen de paardenwereld controversieel zijn, zoals de rollkur. "

Het paard van Adelinde Cornelissen werd ziek en Cornelissen moest daarom afhaken. Het dier is helemaal naar Rio gehaald met een stressvolle overtocht en wordt blootgesteld aan een warm klimaat met risico op tropische ziekten. Bij Jur Vrieling weigerde het paard meerdere keren. Jur Vrieling sloeg het dier daarop zichtbaar. Ondanks dat Yuri van Gelder weggestuurd werd omdat hij niet handelde volgens de normen en waarden van TeamNL, mag Jur Vrieling nog steeds blijven. Ook een Belgische ruiter, Nicola Philippaerts, werd een straf opgelegd omdat hij zijn paard te hard heeft behandeld en het dier tekenen vertoonde van het overdreven gebruik van sporen.

Woordvoerder Alex Romijn: "Dat Jur Vrieling met een zweep het paard strafte toonde ook maar aan welke rol de dieren hierin hebben. Het is niet meer dan een dierenact, waarin het dier een onderliggende rol speelt. Tegen wil en dank. Daarom vragen we het NOC*NSF om voortaan geen sporters meer te sturen die 'sport' bedrijven ten koste van dieren."