Visvrije recepten

Bericht van 24-03-2021

Ter gelegenheid van ‘World Day for the End of Fishing’ (NL: Werelddag voor het einde van de visserij) zetten wij een aantal heerlijke recepten op een rij waarbij je geen vissen of andere zeedieren nodig hebt om toch die bekende smaken en structuren te creëren.

Alleen al de naam van deze plantaardige sticks maakt mij nieuwsgierig: gissticks! Er zit geen vis in, maar wat dan wel? In dit recept van Vegetus vind je een handige tip waarmee je de structuur van vis kunt nabootsen met, jawel, tofu. Ook de visachtige smaak hoeft niet te ontbreken. Neem wel even de tijd voor dit recept, want je moet verschillende stappen doorlopen, maar wanneer je deze gissticks eenmaal geproefd hebt dan wil je nooit meer vissen op je bord.

Vaak te vinden op menukaarten in doorsnee restaurants: een (voor)gerecht met coquilles. Het is echter niet dier- en milieuvriendelijk om dit schelpdier uit de zee te vissen. Suzanne van Wateetjedanwel heeft twee recepten ontwikkeld waarin een bijzondere paddenstoel de hoofdrol speelt, namelijk koningsoesterzwam. Als je de dikke, vlezige stam van deze zwam in plakken snijdt, is het qua vorm al een coquille. Hoe je vervolgens dezelfde smaakbeleving bereikt, lees je in de blogpost op wateetjedanwel.nl.

Sushi is ontzettend populair. Je hoort maar zelden iemand zeggen dat die niet van sushi houdt. Veelgebruikte ingrediënten in sushi zijn vis en zeevruchten, maar ook omelet en groenten zoals komkommer en avocado. In de supermarkt zijn inmiddels plantaardige varianten van bijvoorbeeld zalm, tonijn en garnalen verkrijgbaar. Zo kun je dé sushibeleving creëren op een diervriendelijke manier. Echter geven groentes ook voldoende veelzijdige smaak om sushi lekker te maken. In dit recept van de Vegan Challenge worden drie varianten gemaakt.

Wat mag er nou echt niet ontbreken op een verjaardag of vrijdagmiddagborrel? Een vast onderdeel van de borrelplank is stokbrood (of toastjes) met verschillende smeersels en salades. Filet americain, paté, brie/camembert (wist je dat hiervan al meerdere plantaardige varianten te verkrijgen zijn?) en bijvoorbeeld tonijnsalade. Met World Day for the End of Fishing in gedachten is dat hapje niet bepaald een verantwoorde keuze. Echter is ook tonijnsalade eenvoudig te veganiseren. Hoe? Check het in dit recept van Veg and Fred (in het Frans). Door Be Vegan in het Nederlands uitgewerkt.