Protest tegen bontkragenhype onder jongeren

Bericht van 05-02-2011

Den Haag – ‘Misselijkmakend en confronterend!’: dat was de reactie van de directie van de Nederlandse bontkragengigant Nickelson nadat dierenrechtenorganisatie Bite Back hen in 2009 videobeelden van het levend villen van wasbeerhonden voor de bontproductie liet zien. Nickelson is namelijk berucht onder dierenvrienden om het grootgebruik van flinke wasbeerhondbontkragen.

De gruwelijke videobeelden weerhielden Nickelson er echter niet van om - onder het mom van concurrentie en winstbejag -  hun bontkragencollectie flink op te schroeven. 

Daarom protesteerden vandaag een tiental Bite Back activisten, die confronterende fotoborden en fotospandoeken ophielden met o.a. levend gevilde en gekooide pelsdieren, voor de populaire Nickelson winkel in Den Haag om het bedrijf op hun medeverantwoordelijkheid met betrekking tot dit dierenleed te wijzen.

Geholpen door bekende Nederlanders zoals bijvoorbeeld de cast van ‘Oh, oh Cherso’ en Lange Frans is het bezit van een Nickelson bontkragenjas inmiddels een hype, met name onder jongeren.
Al enkele jaren signaleert Bite Back een flinke toename van het aantal bontaccessoires in Nederlandse kledingwinkels en op straat, en is daarover in gesprek met modebedrijven en op straat actief met sensibiliseringsacties. Het is mede te wijten aan bedrijven als Nickelson dat bontkragen zo enorm in populariteit zijn gestegen.

Dit vermijdbare dierenleed wordt door Bite Back aangeklaagd. Dieren zijn namelijk voelende, levende wezens die net als mensen in staat zijn om angst, pijn en stress te voelen. Het belang van de mens zou niet mogen primeren tegenover al dit opzettelijk toegebrachte dierenleed. Anno 2011 is de mens prima in staat om andere, diervriendelijke, stoffen te gebruiken in de plaats van dierenvellen.

Jaarlijks sterven er meer dan 100 miljoen dieren in de bontindustrie. Deze dieren sterven na een kort en gekooid leven op bontfokkerijen waar ze vergast, anaal of vaginaal geëlektrocuteerd worden of de nek gebroken wordt. Bontjagers gebruiken wrede wildklemmen en strikken om pelsdieren o.a. te verstikken of verdrinken, ook worden er nog steeds dieren zoals zeehonden doodgeknuppeld en levend gevild.

De meeste bontaccessoires komen tegenwoordig goedkoop uit China waar miljoenen dieren zoals konijnen, wasbeerhonden, honden, katten, nertsen en vossen in erbarmelijke omstandigheden worden gehouden, en soms zelfs levend gevild worden voor hun pels.