Overweldigende internationale aandacht voor rechtszaak orka Morgan

Bericht van 31-10-2012

Prins Albert II van Monaco ondersteunt de zaak, Cousteau zal zitting bijwonen

Amsterdam, 30 oktober 2011 – Op donderdag 1 november, ruim 2 jaar nadat de wilde orka Morgan aan land werd gehaald, komt haar gevangenschap opnieuw voor de rechter. Hoewel de orka sinds november 2011 niet meer in Nederland, maar op Tenerife gehouden wordt, moet de vraag of het beschermde dier wel gevangen mag blijven nog worden beantwoord. Drie rechters zullen met een antwoord komen dat niet alleen voor Morgan van groot belang is, maar ook voor alle andere wilde dieren die op een dag in aanraking komen met de mens. Hoe belangrijk deze zaak is voor de bescherming van de natuur en de dieren die daarin leven, wordt benadrukt door de aanwezigheid van de wereldberoemde zeebeschermer Jean-Michel Cousteau. Ook de Amerikaanse orka-expert Jeff Foster, wie veel ervaring heeft met het uitzetten van walvisachtige, waaronder de wereldberoemde orka uit “Free Willy”, zal aanwezig zijn. Prins Albert II van Monaco heeft zich in het openbaar uitgesproken over de zaak: hij vindt dat Morgan een kans moet krijgen terug naar de natuur te gaan.

In juni 2010 werd Morgan verzwakt aangetroffen in de Waddenzee en opgevangen in Dolfinarium Harderwijk, met als doel haar aan te laten sterken en weer vrij te laten. Maar al snel bleek het dolfinarium andere plannen met de jonge orka te hebben, en hoewel hun plannen tijdens de eerste rechtszaak in september 2011 werden tegengehouden, kregen ze in november 2011 toch hun zin toen de rechter toestemming gaf om Morgan naar Loro Parque op Tenerife te verhuizen. Dit pretpark zou een tijdelijke oplossing zijn voor het gebrek aan ruimte en gezelschap waar Morgan mee kampte in het dolfinarium. De rechterlijke uitspraak eindigde dan ook met de opmerking dat het mogelijk was om Morgan vanuit Loro Parque alsnog in het wild uit te zetten.

Inmiddels is er bijna een jaar gevangenschap op Tenerife verstreken en dat heeft Morgan geen goed gedaan. Hoewel Loro Parque op papier een verbetering is ten opzichte van Dolfinarium Harderwijk, dankzij een groter bassin en gezelschap van andere orka’s, is er in praktijk veel mis. Afgezien van het feit dat het grotere bassin nog altijd onvoorstelbaar veel kleiner is dan het natuurlijke leefgebied van de orka, is de relatie tussen de orka’s in Loro Parque ernstig verstoord. De verveling, frustratie en onnatuurlijke groepsstructuur leidt tot agressie tussen de orka’s, met als gevolg dat Morgan binnen een jaar tijd bedekt is met littekens. Ook vertoont Morgan betonbijten, wat stereotiepe gedrag is.

Tijdens de rechtszaak zal de Orka Coalitie opnieuw pleiten voor de volledige inzet van de overheid om wilde dieren wild te laten en niet als attractie in een pretpark te laten verdwijnen. “Het kan niet zo zijn dat commerciële instellingen zoals het Dolfinarium de vrije hand krijgen als het gaat om de bescherming van dieren. Dat zijn juist de instellingen waar de dieren tegen beschermd moeten worden”, aldus een woordvoerder van de Orka Coalitie.

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, EDEV – Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters. De rechtszaak wordt gesteund door internationale wetenschappers en deskundigen, verenigd in de Free Morgan Foundation.