Orka Morgan toch terug naar huis?

Bericht van 08-09-2012

De Orka Coalitie stapt op 1 november aanstaande voor de derde keer naar de rechter. Het enorme orka-Morgan-dossier zal door drie rechters behandeld worden in de langverwachte bodemprocedure. Deze procedure is in 2010 eigenlijk al gestart voor de orka, echter de situatie waarin Morgan verkeerde, dwong de Orka Coalitie er tussentijds tot twee keer toe een kort geding te starten.

Dat het dier na tweeënhalf jaar niet meer uitgezet zou kunnen worden is lariekoek, het zijn dan ook niet de orkadeskundige die zich daar zorgen over maken. De orka is een zeer intelligent dier, iets wat enorm onderschat wordt. De PR machine van Dolfinarium Harderwijk heeft mensen echter doen geloven dat het dier dood zou gaan als het teruggezet zou worden. Morgan heeft nooit de kans gekregen terug te keren naar de natuur. In plaats daarvan is zij opgesloten in betonnen bak in een zonnig klimaat, en zwemt zij tussen orka’s die haar taal niet spreken. Dit is niet te vergelijken met de noordelijke zee waar zij vandaan komt. Volgens deskundigen is Morgan niet vergeten waar zij vandaan komt: zij maakt grote kans zich, na haar rehabilitatie, aan te sluiten bij haar familie of aanverwanten.

“Nog altijd staat Morgan wettelijk gezien in het volste recht haar vrijheid terug te krijgen”, aldus Hester Bartels, woordvoerder van de Orka Coalitie “Deze rechtszaak is niet alleen voor Morgan van groot belang, maar ook voor de volgende orka die hulp nodig heeft. Wij willen voorkomen dat een volgende orka weer in beslag wordt genomen door de amusementsindustrie. Orka’s leveren deze industrie miljoenen op!”

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de dieren- en natuurorganisaties Dolphinmotion, Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters en zijn aangemerkt als officieel belanghebbenden.