Orka Coalitie reageert op doofheid orka Morgan

Bericht van 15-11-2012

Amsterdam, 15 november 2012 – Vandaag bracht Loro Parque naar buiten dat orka Morgan zeer slechthorend of zelfs doof is. Een opvallende mededeling op een opvallend tijdstip. Orka Morgan bevindt zich al een jaar in het park en desondanks werd het onderzoek pas na de laatste hoorzitting over haar gevangenschap gedaan, en kort voor de langverwachte uitspraak van de rechter. De Orka Coalitie ziet dit als een nieuwe poging van de commerciële industrie om het waardevolle dier in hun bezit te kunnen houden.

Voor degenen die de rechtszaak de afgelopen 2 jaar gevolgd hebben, is dit bovendien een opvallende mededeling. Zij herinneren zich het persbericht van het Dolfinarium en Loro Parque van ruim een jaar geleden dat Morgan zo goed reageerde op de geluidsopnamen van de orka’s in Loro Parque. Toen Morgan nog in het Dolfinarium verbleef, leek er dus niks mis met haar gehoor. Pas na haar verhuizing naar Loro Parque werden vermoedens van doofheid uitgesproken. Het onderzoek hiernaar liet echter nog lang op zich wachten, naar nu blijkt tot het moment ná de hoorzitting over haar vrijlating en vóór de uitspraak hierover. Toen een woordvoerder van Loro Parque tijdens de hoorzitting van 1 november aankondigde de week erop onderzoek te gaan doen naar het gehoor van Morgan, sprak zelfs de rechter van een opvallende timing.

Zoals al eerder heeft de commerciële industrie zelf wetenschappers uitgekozen en ingeschakeld voor wetenschappelijk onderzoek, en opnieuw worden de gespecialiseerde en ervaren wetenschappers van de Free Morgan Foundation op afstand gehouden. De betrokken onderzoeksinstituten die onderzocht hebben of Morgan doof is, hebben bovendien banden met het Dolfinarium en Sea World. De Orka Coalitie vraagt al een jaar om onafhankelijk onderzoek en dit werd geweigerd. De Orka Coalitie trekt daarom in twijfel of er sprake is van onafhankelijk onderzoek.

De Orka Coalitie vermoedt dat dit een laatste poging is om de rechters te beïnvloeden. De zoveelste voorspelbare poging om Morgan in gevangenschap te kunnen houden.

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, EDEV – Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.

 

www.orkacoalitie.nl

www.freemorgan.org