'Ontsnapping tijgers bij Belly Wien toont aan dat dieren niet in een circus horen'

Bericht van 24-01-2011

In Alphen aan de Rijn ontsnapten vandaag een tijger en haar 3 welpen bij circus Belly Wien uit hun verblijf. Als gevolg van deze ontsnapping vond een kameel de dood en raakte een andere kameel en een paard gewond. Dit incident toont maar al te goed aan dat dieren niet in een circus horen. Bite Back waarschuwt gemeenten en de overheid al jaren over het dierenleed in circussen, maar ook over het gevaar dat een circus meebrengt voor de omgeving. Bite Back roept de overheid op om werk te maken van een verbod op dieren in het circus.

Sinds Belly Wien in Nederland rondtoert, komen er constant berichten in de kranten over dieren die uit hun kooien ontsnappen, gewelddadigheden door dit circus tegen burgers en de autoriteiten en over misstanden betreffende het welzijn van de dieren. De circuswereld wordt er ook van verdacht ontsnappingen in scène te zetten om daarmee aandacht in de media te verkrijgen.

Bite Back voert al jaren actie tegen dit circus vanwege het dierenleed. In die tijd heeft Bite Back, naast de aandacht voor de dieren, regelmatig aandacht gevraagd voor onveilige toestanden bij circussen. Zo kunnen kinderen makkelijk bij de wilde dieren in de buurt komen, zoals bij tijgers, leeuwen en olifanten. Bij Belly Wien is al eens een kind gebeten door apen.
Circus Belly Wien is voorlopig ook niet meer welkom in Oostenrijk, maar ook in o.a. Schoorl en Sneek zitten ze niet meer te wachten op Belly Wien.

Dieren in het circus lijden erg. Ze leiden een leven van opsluiting in kleine hokken of stallen, krijgen veel te maken met stress en wisselen continu van omgeving, doordat ze veel moeten reizen. Daarnaast worden er vele dwangmethoden gebruikt om dieren te trainen, waarbij ook bruut geweld plaatsvindt. Veel dieren vertonen hierdoor stereotype gedrag. Dat is afwijkend gedrag als gevolg van stress, trauma's en niet voldoende bewegingsvrijheid. Denk hierbij aan constant heen en weer lopende tijgers of heen en weer zwaaiende bewegingen bij olifanten.

Bite Back roept overheid en gemeenten op dit circus niet meer toe te laten en te werken aan een totaalverbod op het gebruik van dieren in circussen. Andere landen zijn al voorgegaan in een verbod op (wilde) dieren in het circus, waaronder Oostenrijk, Costa Rica, Kroatië en Bolivia. Onlangs werd ook bekend dat zelfs China een verbod op dierencircussen heeft bevolen.