‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’ campagne in Rotterdam

Bericht van 08-09-2007

In hartje Rotterdam, aan de trappen van de bekende ‘Koopgoot’, vlakbij het warenhuis de Bijenkorf, en naast fastfoodketen Burger King hadden we onze fotoborden van onze ‘Ontmoet het Dier achter je Vlees’ campagne opgesteld. Van 10.00u tot 18.00u stonden we weer paraat. Op deze zeer drukke locatie vonden veel mensen de weg naar de Bite Back informatiestand en de fotoborden, waar activisten klaar stonden met uitleg en folders. Onze big in zijn kleine hokje was een echte publiekstrekker.
Heel wat interactie met het publiek, honderden mensen die de fotoborden bekeken.

Hamburgeretende mensen die hardop ‘Gatverdamme!’ riepen bij het zien van de fotoborden en vervolgens ‘Ik word vegetariër!’ riepen. Nuttige informatie verstrekt aan belangstellenden die nu echt overwogen helemaal vegetariër te willen worden. Opvallend was ’t aantal mensen dat aangaf al vegetarisch te leven: van jong tot oud(er)! Mensen vinden het goed dat we het laten zien, en komen dat ook zo nu en dan vertellen.

Hieronder enkele positieve en/of opvallende reacties:

  • Een ouder echtpaar bekijkt aandachtig de fotoborden en vertelt dat ze het vreselijk vinden wat er met de dieren gebeurt. Na uitleg overwegen ze te stoppen met vlees, ook omdat het hen de laatste tijd sowieso niet meer smaakt na alle nare berichten over veetransporten, vogelgriep en dergelijke.
  • Twee jonge vrouwen bekijken, zonder uitleg daarbij, de fotoborden en komen even later weer voorbij, waarbij eentje aangeeft vegetariër te willen worden nadat ze de foto’s zag. Wij geven haar meer praktische informatie en tips.
  • Een ex-vegetariër wil het graag opnieuw proberen.
  • Twee mannen die in de horecasector werken, komen een praatje maken over wat zij zien in de vleesindustrie, o.a. kalfjes die niet meer kunnen lopen door de krappe huisvesting en de bloedarmoede. Zij signaleren een toename van het aantal vegetarische producten in de horeca. Sommige producten zoals bijvoorbeeld bamischijven of loempia’s zouden volgens hen al vaak vleesloos zijn. Vleesstukjes worden vervangen door plantaardige gluten.
  • Twee bejaarde heren komen langs, willen een folder en geven aan al jarenlang vegetariër te zijn.
  • Een 8-jarig meisje komt langs met haar familie. Moeder vertelt dat haar dochter al vanaf 5-jarige leeftijd vegetariër is na het zien van een reportage op tv over het afmaken van dieren na een MKZ-crisis. Haar vader zegt dat hij door zijn dochter ook graag vegetarisch eet. Het meisje mag van Bite Back een gratis button uitzoeken.
  • We discussiëren met een melkveehouder, een zoogkoeienhouder en eigenaar van een halal slachthuis.
  • Veel jonge meiden staan open voor vegetarisme/veganisme. Ze zijn geraakt door de beelden, geven aan van dieren te houden en willen best vaker vegetarisch eten of helemaal veggie worden.
  • Mensen van verschillende religieuze achtergrond komen langs en complimenteren ons dat we laten zien wat er echt met dieren gebeurt.