Naar de rechter voor Buba

Bericht van 06-12-2020

Dat de Buba-moties aangenomen zouden worden stond vooraf vast. De minister lijkt nu via de pers te communiceren dat Buba bij Circus Freiwald kan blijven. De Wet dieren is echter overduidelijk. Er zijn geen uitzonderingen mogelijk op het verbod op het meeslepen van wilde dieren door circussen. “Dit is een absoluut verbod waar de krokodillentranen van de familie Freiwald niets aan veranderen,”geeft Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen aan.

De ontheffingen die tot nu toe zijn verleend voor Buba waren altijd in afwachting van een opvangplek en die is er nu in Frankrijk. “Er is dus geen enkele reden om op 1 januari opnieuw een ontheffing te verlenen, ongeacht het gedraai van minister Schouten,” zegt Vermeulen.

Deskundigen hebben de minister geadviseerd dat een verplaatsing naar een opvang in het belang van Buba is. Deskundigen wereldwijd zijn het er over eens dat een circus de slechts mogelijke plek voor een olifant is.

“Dat niet-deskundige Kamerleden de Afrikaanse olifant Buba willen veroordelen tot een bestaan als levende reclamezuil van een praktisch failliet circus is niets anders dan populisme,” vindt Vermeulen. “Buba’s belangen worden opgeofferd aan goedkope sentimenten door een minister zonder ruggengraat.”

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bite Back zullen naar de rechter stappen om Buba te bevrijden uit het circus als dit nodig is. De dierenrechtenorganisaties zullen een nieuwe ontheffing aanvechten en mogelijk Circus Freiwald direct voor de rechter slepen.