Langverwacht vonnis rechtbank over vrijlating orka Morgan

Bericht van 12-12-2012

Donderdag 13 december om 13.30 uur doet de rechtbank Amsterdam uitspraak in de zaak orka Morgan. De bodemprocedure die ruim twee jaar geleden werd aangespannen door de Orka Coalitie, kwam op 1 november jl. voor de derde keer voor de rechter. De rechtbank kondigde toen aan zo spoedig mogelijk uitspraak te doen, omdat er zorgen zijn over het welzijn van de orka.

Loro Parque, het pretpark waar orka Morgan sinds november 2011 gehouden wordt, deed kort na de laatste hoorzitting een gehoortest bij Morgan. Daarop lieten zij via officiële berichtgeving weten dat het dier minder goed hoort dan de andere orka’s. Opvallend, omdat Morgan nog niet slechthorend was toen zij Harderwijk verliet. Het Dolfinarium liet immers in de media nog weten dat Morgan ‘goed’ reageerde op geluidsopnamen van de andere orka’s in Loro Parque. Hoe de orka de gehoorschade opgelopen kan hebben, is de Orka Coalitie een raadsel. Er bestaan antibiotica die slechthorend- of doofheid tot gevolg kunnen hebben, maar de Orka Coalitie gaat ervan uit dat Loro Parque hiervan op de hoogte is. Het bericht van de slechthorendheid is overigens nog niet bevestigd, doordat Loro Parque onafhankelijke wetenschappers niet de mogelijkheid biedt om de gehoortest te herhalen.

Vanwege de raadselachtige oorzaak en de opvallende timing van de berichtgeving, betwijfelen de Orka Coalitie en de Free Morgan Foundation (het team van orka-deskundigen dat de Orka Coalitie in de rechtszaak bijstaat) of Morgan echt slechthorend is. Het lijkt op een zoveelste poging van de industrie om het waardevolle dier niet vrij te hoeven laten. Slechthorend, doof of volledig gezond, voor Morgan is een plekje in Noorwegen gereserveerd. Er zijn verschillende mogelijkheden voor haar in de toekomst, die voor een rijkere omgeving zorgen dan een leven in Loro Parque. De Orka Coalitie hoopt op een uitspraak die Morgan spoedig de mogelijkheid geeft achter vis aan te jagen. Dit doen orka’s immers niet met hun oren, maar met sonar.

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, EDEV – Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.