Koekiemonsters, opgelet!

Bericht van 17-12-2020

Op 18 december 2020 is het Bake Cookies Day. Ter gelegenheid daarvan deel ik (Mieke) een aantal recepten voor hemelse koeken. Mijn lievelingskoeken zijn chocolate chip cookies. Ik houd van de combinatie van krokant koekdeeg met knapperige en smeuïge stukjes chocolade. Als ik koekjes in huis heb dan gaat zo’n lading in één keer op. Ik heb dan ook geen koektrommel; totaal overbodig als je het mij vraagt.

Chocolate chip cookies

Om te beginnen deel ik graag een recept van mijn favoriete soort koek. Op de site van de Vegan Challenge vind je een heel toegankelijk recept met ingrediënten die je misschien allemaal nog wel in de kast hebt liggen. In een handomdraai staat dit lekkers op tafel. Genoeg om uit te delen én om er een (of meer) voor jezelf te houden.

Een hint naar kerst

Het is december, de kerstdagen komen eraan. Wat is er nou leuker dan knus samen kerstkoekjes bakken? In dit recept van De Groene Meisjes staat een handige tip om deze koekjes te kunnen ophangen in de kerstboom. Haal je bakvormpjes maar tevoorschijn en duik gezellig de keuken in. Oh denneboom, oh denneboom...

Chocolade-kokoskoek

Deze koekjes zijn een lust voor het oog: een heerlijke laag chocolade met daarop kokosrasp, wat mij doet denken aan sneeuw. Hopelijk kunnen we de komende maanden buiten ook genieten van een winters landschap. Mocht je niet van kokos houden dan kun je kiezen voor een andere versiering, zoals bijvoorbeeld gehakte nootjes of pure hagelslag.

Roze koek

Roze koeken worden in Nederland veel gegeten. Ze worden ook wel glacékoeken of fondantcakes genoemd. Voor veganisten zijn deze koeken echter niet geschikt. Naast ei en zuivel bevatten ze vaak nog een derde dierlijk ingrediënt, namelijk karmijnzuur (E120) voor de roze kleur. Suzanne van Wat eet je dan wel laat in dit recept zien hoe je roze koeken kunt ‘veganiseren’, mét een aantrekkelijke lichtroze glazuurlaag erop. Ik zet graag mijn tanden in deze smakelijke lekkernij.