Internationale demonstratie voor de proefdieren in Tilburg

Bericht van 09-04-2005

Tussen de 200 en 300 internationale dierenrechtenactivisten uit Engeland, Nederland, Ierland, Duitsland, Italië en België demonstreerden vandaag bij het proefdierfokbedrijf RC Hartelust BV in Tilburg, Nederland. Ook Bite Back nam met ruim 20 activisten deel aan deze demonstratie.

Het particuliere initiatief voor deze actie komt van ‘Stop de Vivisectie Industrie’  (www.stopdevivisectieindustrie.org).
RC Hartelust BV is de enige importeur van apen in Europa vanuit de Chinese China National Scientific Export Coörporation. Hij levert onder andere dieren aan: Bayer, het Deutsche Primaten Zentrum ( DPZ) en Statens Mediska Institut (SMI) in Zweden. Bij het Biomedical Primate Research Center (BPRC) in Nederland laat hij zijn apen testen op onder andere Ebola, HIV en Hepatitis. Naast de directe connectie tussen RC Hartelust BV en BPRC worden ook de onderlinge banden tussen de verschillende grote farmaceutische bedrijven en instellingen zoals Covance (Duitsland), Huntingdon Life Sciences (Engeland), TNO en BPRC (Nederland), steeds duidelijker. In deze proefdiercentra worden gruwelijke proeven op dieren gedaan. Veel van de opdrachtgevers zijn chemische fabrikanten, multinationals en de farmaceutische industrie. Via de volgende linken kun je undercoveropnames (van undercoverjournalisten en dierenactivisten) van Covance en HLS bekijken. Ook bij het BPRC brachten BPRC- werknemers en dierenartsen  de gruwelijke omgang en mishandeling van apen in de media. Dit veroorzaakte een golf van protest in Nederland (Lees meer hierover op: www.bprcmoetdicht.org ). Zo werden tegenspartelende apen met kokende stoom uit hun hokken gespoten en werd duidelijk dat er nog steeds commerciële wildvangst plaats vindt van apen voor de diverse proefdiercentra. En dit in een tijd waarin steeds meer artsen, wetenschappers en ex-proefdiernemers zich uitspreken tegen proeven met dieren en lobbyen voor en werken aan humaan en alternatief onderzoek.

Met spandoeken, dierenpakken, geluidswagen en drummers trokken de activisten door de Tilburgse straten. De tocht van enkele kilometers eindigde in een woonwijk waar zich aan de Kapelmeesterlaan 112b het proefdierfokbedrijf Hartelust bevindt. ‘Hartelust, Harteloos’, ‘Dieren hebben Rechten’ en ‘Stop Vivisectie’ riepen de activisten. Het bedrijf Hartelust wast zijn handen in onschuld, omdat ze naar eigen zeggen ‘zelf geen proeven doen en ze alleen maar met de dieren fokken’. Maar Hartelust speelt volgens de dierenrechtenactivisten juist een grote rol in de internationale dierproefindustrie: zij leveren de honden, katten, fretten en apen, waar vervolgens afschuwelijke en pijnlijke proeven op gebeuren. De meeste proefdieren vinden de dood tijdens of na de proef. Het bedrijf Hartelust was afgezet met rasters, particuliere bewaking en de bereden politie. Het zicht op de gebouwen waar de arme honden, katten, fretten en apen gevangen worden gehouden, werd sommige activisten te veel: zij probeerden tevergeefs voorbij de afrastering te komen. Politie te paard chargeerde heel even  met getrokken wapenstok, maar alleen als dreiging om de actievoerders op afstand te houden.  Zoals zo vaak het geval is, reageerde de politie kalm en behouden, dit in tegenstelling tot de particuliere beveiliging (in dit geval van Hartelust).

Het is niet eenvoudig om dit soort proefdierfokbedrijven in de openbaarheid te krijgen. Er hangt een waas van geheimzinnigheid omheen. Een legaal en erkend bedrijf, maar met een mistige missie: het fokken van weerloze dieren voor de vivisectie-industrie. De internationale dierenrechtenbeweging zal voor alle dieren die wegkwijnen in laboratoriumkooien en sterven in pijnlijke en onnodige proeven blijven strijden tot de laatste laboratoriumkooi leeg is. En die dag zou wel eens dichter bij kunnen zijn dan we durven te hopen: binnen de medische en wetenschappelijke wereld zijn de resultaten van dierproeven en de overzetbaarheid van resultaten van dierproeven op mensen immers steeds meer aan kritiek onderhevig.