Internationale Boycot Procter & Gamble Dag Amsterdam

Bericht van 17-05-2008

Amsterdam - 17 mei was het Internationale Boycot Procter & Gamble Dag.
Wereldwijd hebben een honderdvijftigtal organisaties meegedaan aan acties tegen dit
bedrijf, vanwege de verschrikkelijke dierproeven die ze doen in het
kader van toxicologische onderzoeken voor hun producten. Elk jaar worden
er voor hun proeven duizenden konijnen, cavia's, hamsters, fretten,
ratten en muizen gebruikt.

In Amsterdam deden daarom een aantal Nederlandse Bite Back activisten mee met een ludieke actie in het kader van deze internationale actiedag. De activisten en een 'proefmuis' deelden bij twee supermarkten flyers uit over de dierproeven die P&G doet. Daarnaast deelden ze ook dierproefvrije bedrijvenlijsten uit. Het was een zeer succesvolle actie, waarbij honderden flyers zijn uitgedeeld en onze proefmuis extra aandacht kreeg van voorbijgangers.

Ook waren er een aantal leuke momenten en reacties. Hieronder een greep eruit:

  • Een vrouw was dolblij dat wij deze actie hielden en gaf een stevige knuffel aan de muis.
  • Een vrouw die op de stoep zat voor de supermarkt en een koffie aan het drinken was zag ons enthousiast bezig en wilde ook maar al te graag een flyer.
  • Twee jongens vroegen naar het waarom van onze actie. Na uitleg hierover waren ze enthousiast en liepen ze weg met de flyer en de dierproefvrije bedrijvenlijst.

ACHTERGRONDINFORMATIE
Procter & Gamble is ‘s werelds grootste producent van consumentenproducten, en brengt een breed assortiment aan haarverzorgings- en cosmetische producten, wasmiddelen, snackvoeding, maandverband - en papierproducten en dierenvoeding op de markt. P&G maakt op de Belgische commerciële tv-zenders heel veel reclame voor deze producten.
P&G geeft toe dat er onder andere cavia’s, hamsters, konijnen, fretten, ratten en muizen worden gebruikt voor hun ‘productveiligheidsonderzoek’, en honden en katten worden gebruikt in experimenten voor hun dierenvoeding Iams en Eukanuba. P&G is erg zwijgzaam over de aard van hun dierexperimenten en geeft de indruk dat ze enkel dierproeven inzetten als laatste middel. Dit is onjuist. P&G heeft bijvoorbeeld herhaaldelijk, en zonder dat het wettelijk was vereist, een chemisch ingrediënt genaamd ‘NOBS’ op dieren getest, ondanks het gegeven dat het chemisch product al jaren door mensen wordt gebruikt en veilig is bevonden bij menselijk gebruik. In november 2002 lekte een interne memo uit (bron: Britse krant The Independent) waaruit bleek dat het bedrijf in het geheim lobbyde bij de Europese Unie, waarbij ze probeerden een voorstel te blokkeren voor een Europese ban op dierproeven voor cosmetica en toiletartikelen.

Enkele voorbeelden van P&G dierexperimenten:

  • Dodelijke chemische inhalatieproeven op hamsters, muizen en ratten;
  • P&G is betrokken bij genetische manipulatie van muizen, dit om nieuwe wegen te ontwikkelen voor het testen van ingrediënten voor producten zoals was - en schoonmaakmiddelen en cosmetica;
  • Giftigheidsproeven op honden waarbij ze gedwongen worden chemicaliën in te slikken;
  • Honden en katten die maanden tot jarenlang in laboratoriumkooien worden gehouden voor diervoederonderzoek. Als resultaat van wereldwijde protesten zegt P&G geen katten en honden meer te doden voor diervoeders. Wel worden er daarvoor nog andere diersoorten gedood;
  • Kanker en toxische testen op ratten en muizen voor optimale bleekmiddelen en andere waspoederingrediënten;
  • Allergietesten op cavia’s, enz.