Geen dieren inzetten bij rellen

Bericht van 03-02-2021
[vc_row][vc_column width="1/6"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text]Bite Back riep samen met andere organisaties op om geen dieren meer in te zetten bij rellen.
Dierenbelangenorganisaties (Animal Rights, 1037againstanimalcruelty, Verzamelpunt acties tegen dierenleed, Animal Earth, Veggie Squad, Comité Dierennoodhulp, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft, Diervriendelijk Nederland) roepen de politie en overheid op om te stoppen met het inzetten van dieren - honden en paarden - bij conflict situaties. “Waar men in het verleden in ieder geval nog respect voor politiehonden en -paarden leek op te kunnen brengen, zien we bij de recente rellen rondom de corona maatregelen of het vuurwerkverbod dat grof geweld direct tegen de dieren gericht wordt,” zegt woordvoerder Erwin Vermeulen. “Waar politiepersoneel kiest voor dit beroep en daarmee accepteert in dergelijke situaties terecht te kunnen komen hebben de honden en paarden hierin geen keuze.” Vorige week zondag zette de politie paarden in om rellende demonstranten van het Museumplein te verwijderen. Daarbij werd een politiepaard zwaar mishandeld met een ploertendoder - een wapenstok met een loden kop erop. Gisteren was op beelden te zien hoe een paard tegen de vlakte ging in het centrum van Eindhoven en in paniek het hazepad koos. In oktober 2019 reed een protestboer in Groningen een politiepaard aan met zijn trekker. Zomaar wat voorbeelden. “Een gedegen training is geen vervanging voor keuzevrijheid en beschermt niet tegen zwaar vuurwerk, ploertendoders of trekkers,” zegt Vermeulen. ”De cavalerie is uit de moderne legers verdwenen. Het is tijd dat dieren ook bij de politie vervangen worden door gemotoriseerde vervoersmiddelen en innovatieve technologieën.” “Dit is voor de dierenbelangenorganisaties ook een principiële zaak. Dit zijn conflicten tussen mensen, die door mensen opgelost moeten worden. De honden en paarden hebben hier part nog deel aan en kunnen alleen maar verliezen, bijvoorbeeld hun leven."
Meerdere media namen het bericht over, waaronder Trouw en RTL Nieuws. Er loopt over dit onderwerp ook een petitie. Deze petitie is hier te tekenen. Foto: Harrison Haines / Pexels[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row]