Dierenorganisaties: Neem circusolifant Buba en zebra’s in beslag

Bericht van 21-05-2016

Circus overtreedt voorwaarden ontheffing en wet

Donderdag 19 mei 2016 - Dierenorganisaties hebben vandaag bezwaar gemaakt tegen de ontheffing die is afgegeven voor Circus Freiwald en olifant Buba. Tevens is melding gemaakt van het overtreden van de voorwaarden van de ontheffing en wetgeving. Circus Freiwald gebruikt de olifant nog altijd als publiekstrekker voor het circus, laat direct contact toe met publiek en neemt zebra’s (zonder ontheffing) mee met het circus. De organisaties willen dat de autoriteiten direct optreden en de dieren in beslag nemen.

Woordvoerder Alex Romijn: “We waren zelf stomverbaasd dat het circus zo stelselmatig de ontheffing overtreedt en zelfs de zebra’s meebrengt zonder dat hier ontheffing voor is afgegeven. Toch past dit erg binnen de circuswereld waar wel vaker met gemak lokale en nationale regels worden overtreden. Ook regels van de brancheorganisatie waar Freiwald lid van is, worden overtreden.”

13220881_557094807794883_7468975478793145153_n
Bewijzen
Er zijn 20 pagina’s aan bewijzen ingediend van overtredingen van de ontheffing. De beelden bevatten uitingen op social media van het circus en van fans, over hoe de olifant als publiekstrekker wordt ingezet, maar ook beeldmateriaal van onderzoekers uit het veld. Uit deze bewijzen is o.a. op te maken dat het circus er niets aan doet om volgens een voorwaarde uit de ontheffing het contact tussen publiek en olifant te vermijden.

Gevaar
De olifant is tevens van het circusterrein af geweest waarin de ontheffing niet voorziet. Uit foto’s blijkt dat dit bovendien heeft plaatsgevonden nabij een openbare weg. En dat de olifant daarbij in zeer nauw, zelfs direct, contact met het publiek kwam. Bijzonder risicovol, zeker aangezien het circus zelf in hun verzoek voor de ontheffing al aangeeft dat de eerste levensjaren van Buba traumatisch waren en ze in het verleden al eens van ernstige gedragsproblemen blijk heeft gegeven (onhandelbaar, onbenaderbaar en zelfdestructief aldus het circus zelf). Olifanten kunnen een vorm van Post Traumatische Stress Syndroom ontwikkelen volgens wetenschappers. De gedragingen in het verleden, alsmede haar vroege traumatische ervaringen, zijn basisvoorwaarden voor het ontwikkelen van dit gedrag. Woordvoerder Alex Romijn: “Het is totaal onverantwoordelijk van het circus dat ze de daarmee gemoeide risico's kennelijk niet serieus nemen.“

Zebra’s
Onze onderzoeker heeft bovendien geconstateerd dat het circus ook de zebra’s mee op pad heeft genomen. Volgens de RVO heeft het circus hiervoor geen ontheffing. Daarmee zijn ze in overtreding van de wet die duidelijk aangeeft dat deze dieren niet zijn toegestaan in een circussituatie.

De dierenorganisaties - Een DIER Een VRIEND, Bite Back, Dierbewustleven en Stop Dierenleed Nederland - hebben inmiddels het bezwaar voor de ontheffing ingestuurd en melding gemaakt bij de NVWA van de overtredingen. Woordvoerder Alex Romijn: “We hopen dat de overheid nu eindelijk ingrijpt en zorgt dat de dieren elders opgevangen kunnen worden.“