De lekkerste vegan brownierecepten

Bericht van 11-12-2020

Vrijwilliger Mieke doet een bekentenis:

Ik ben gek op chocolade, in alle denkbare vormen. Sinds ik veganistisch eet -nu zo’n drie jaar- bak ik regelmatig iets lekkers waarin chocolade de hoofdrol speelt. Chocoladetaart, cupcakes, cookies, brownies… Als je denkt dat elke brownie hetzelfde smaakt, heb je het mis. In dit artikel deel ik vier verschillende brownierecepten met elk een andere invalshoek. 

Fudgy vegan brownies

Deze fudgy brownie van Vegetus is met recht een succesrecept te noemen. Ik heb dit recept al vaak gemaakt en iedere keer krijg ik er enthousiaste reacties op. Van zowel collega’s, vrienden als familie en het maakt niet uit of ze gewend zijn om plantaardig te eten of niet: het valt altijd in de smaak. Ik vind het lekker om er noten doorheen te doen, maar zonder is het ook een verrukkelijke traktatie. 

Recept van Vegetus

Bomvol eiwitten (én glutenvrij)

Dit recept laat zien dat je voor je dagelijkse dosis eiwitten ook kunt kiezen voor een zoet baksel, in plaats van bijvoorbeeld een vleesvervanger bij het avondeten. Toen Miriam dit recept maakte, had ze geen beschikking over een bakblik. Ik moet zeggen: het ziet er juist heel feestelijk uit als je de brownie in muffinvormpjes bakt. Ik ga dit recept absoluut een keer zelf maken en serveer er dan zeker een bolletje vegan ijs bij zoals wordt getipt.

Appelmoes als eivervanger

Deze brownie van Wat eet je dan wel is heel eenvoudig te maken: je doet simpelweg alle ingrediënten bij elkaar, eventjes mengen en hup, de oven in. Leuk detail is het gebruik van appelmoes als vervanger van ei. Klinkt misschien gek, maar je proeft er niets van! Ook dit recept heb ik zelf uitgeprobeerd. Deze appelmoesbrownie is luchtig én smeuïg.

Brownies met verborgen groente

Als je zowel gluten als suiker wil vermijden, zit je met dit recept helemaal goed. Bij de ingrediëntenlijst vind je namelijk tips om deze componenten te vervangen. Een ander voordeel is dat in dit recept maar liefst een hele courgette is verwerkt en je daar niets van proeft. Omdat kinderen (maar eerlijk: sommige volwassenen ook) niet altijd even happig zijn op grote porties groenten, krijgen ze op deze manier net even wat meer binnen zonder dat ze het door hebben. Daarnaast ziet deze brownie er ook nog eens ontzettend appetijtelijk uit met die lekkere chocoladedruppels bovenop. 

Recept van Kimmchi

Het water loopt mij alweer in de mond. Welk recept ga jij als eerste uitproberen?