Circus Belly Wien toont wederom zinloos geweld tegen vreedzame activisten

Bericht van 28-08-2009

Tijdens een vreedzame flyeractie door locale activisten donderdagavond in Uitgeest, ondersteund door activisten van Bite Back, is circus Belly Wien wederom gewelddadig uit de hoek gekomen. Een activist raakte tijdens het incident zo gewond dat hij naar het ziekenhuis moest. Gelukkig maakt de activist het op dit ogenblik naar omstandigheden redelijk en is momenteel uit het ziekenhuis.

Het circus Belly Wien laat sinds zijn bestaan een spoor achter van geweld tegenover vreedzame activisten, tegen bezoekers en tegen agenten. Ook hebben ze eerder spullen gejat van activisten. Dit gewelddadig gedrag gebeurde niet alleen in Nederland: ook zijn er talrijke incidenten geweest in Oostenrijk en Duitsland. Hierdoor zijn ze in deze landen ook niet meer gewenst. Tijdens de actie bedreigden de circusmedewerkers de 4 activisten (die enkel flyers uitdeelden). Op een gegeven moment begonnen de circusmedewerkers gewelddadig op te treden. Een activist kwam daardoor op de grond terecht en werd door minstens 3 circusmedewerkers geschopt en geslagen, terwijl hij op de grond lag in de ‘foetushouding’.

Het circus zeult talrijke dieren rond tijdens hun gereis. Recentelijk zijn er ook vragen gerezen rondom hun giraf (http://www.circusleed.nl/news/134) , die - hoewel een sociaal dier - gewoon alleen staat (zie foto). De vraag is waar de giraf vandaan komt. Een onderzoeksjournalist vroeg het na, maar werd naar een dierentuin gestuurd waar de giraf vandaan zou komen. Deze dierentuin wist echter niet van het bestaan van het circus af. Het recente onderzoek door het ministerie rondom circussen geeft tevens aan dat het welzijn van de dieren bij het circus in het geding is.

Bite Back roept op om circus Belly Wien te verbieden op te treden in Nederland. De gewelddadigheden tegenover activisten, bezoekers en politie is te vaak gebeurd vanuit dit circus. Een circus dat zo gewelddadig is tegenover mensen zal net zo hard zijn tegenover zijn dieren (als het al niet harder is). Bite Back pleit trouwens voor een verbod op het gebruik van alle dieren in het circus en overweegt om aankomende zondag een actie te houden bij Belly Wien.

Meer info vind je ook op: www.voorvermaakzonderdieren.org