‘Bontsnobs’ flaneren in chique PC Hooftstraat

Bericht van 22-11-2008

Afgelopen zaterdag hebben activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back, verkleed in opvallende blonde pruik, bontjas en compleet in ordinaire outfit, geparadeerd door de chique PC Hooftstraat in Amsterdam. Dit deden zij om aandacht te vragen voor het enorme dierenleed dat schuilt achter bont. In het kader van een internationale actiedag voerden activisten wereldwijd protest voor de deur van de luxe winkelketen Max Mara vanwege hun bontbeleid. Bite Back heeft daarom ook stil gestaan bij deze winkel om hen op te roepen te stoppen met het gebruik van bont in hun collecties.

De actie verliep goed. Bij aankomst bij Max Mara kwamen er diverse fotografen aangelopen die de ‘bontsnobs’ fotografeerden, terwijl deze poseerden. Tijdens het protest was duidelijk te horen dat heel wat voorbijgangers ook niet gediend waren van bont en dus ontvingen we vele positieve reacties. Aan de andere kant was het wel erg om te zien hoeveel (jonge) mensen in bont er toch nog op straat voorbij liepen. Aan de hand van gesprekken bleek dat heel wat voorbijgangers niet geloofden dat ze toch wel echt bont droegen, en dit terwijl ze er eigenlijk tegen waren. Sommigen gaven aan de bontkraag van hun jas te zullen proberen afhalen.
De ‘bontsnobs’ hadden hun handen vol met mensen te informeren over het dierenleed. Gelukkig waren er ook nog activisten met spandoeken en flyers om hen bij te staan. Na de actie bij Max Mara wandelden onze ‘bontsnobs’ ook nog de binnenstad in, om nog meer mensen te informeren.

Een aantal veel gehoorde reacties tijdens het protest waren:

  • ‘Ik wist niet dat ik echt bont droeg. Ik ga toch maar kijken of ik het bontkraagje er af kan halen’
  • ‘Ik weet het al. Daarom draag ik geen bont’
  • ‘Zeer goede actie. Ik ben trots op jullie! Goed dat jullie er staan!’
  • ‘Ik draag geen echt bont’. Bij nader onderzoek bleek dat het toch wel degelijk om echt  bont ging. Veel consumenten laten zich misleiden, en checken niet op echtheid. Daarom zijn zulke bontacties hard nodig om mensen hierover te informeren.
  • ‘Maar echt bont is toch duur?’ Ook daar trappen vele mensen in. Bont hoeft niet duur te zijn. Er is een grote massaproductie waardoor het goedkoop wordt.

Elk jaar weer worden er meer dan 50 miljoen dieren gedood en gevild voor hun vacht. Winkels zoals Max Mara verkopen nog steeds bont en steunen hierdoor de bontindustrie. Bite Back laat dit niet zo maar gebeuren, maar voert daarom actie in het kader van de Bontvrije Bedrijvencampagne. En met succes! Eerder gingen o.a. de modeketens Street One, Scapa, McGregor en Gaastra internationaal bontvrij na Bite Back acties.

Ook jij kan meehelpen (van achter de computer) om Max Mara bontvrij te krijgen. Laat jouw stem ook horen via onze E-action ‘Max Mara, wreedheid is nooit chic! Stop bont!’, en stuur het bericht door naar al je contacten.

Onze actie werd goed opgepakt door de pers. Op vrijdag werkten we al mee aan een telefonisch interview met Amsterdam FM, dat je hier kan beluisteren (begint rond 21ste minuut). En op diverse websites was ons bericht terug te vinden. Zie hieronder voor een overzicht.
Artikel in de Telegraaf, artikel op Nu.nl, artikel op de site van de regionale televisie AT5

Verder zijn er foto's terug te vinden op onderstaande sites:
http://www.nufoto.nl/2008/11/22/anti-bont-demo-in-de-pc-hooftstraat-2/
http://www.nufoto.nl/2008/11/22/anti-bont-actie-in-de-amsterdamse-pc-hooftstraat-2/ http://www.nufoto.nl/2008/11/22/anti-bont-actie-in-de-amsterdamse-pc-hooftstraat/ http://www.nufoto.nl/2008/11/22/protestactie-tegen-bont-in-pc-hooftstraat-2/ http://www.nufoto.nl/2008/11/22/protestactie-tegen-bont-in-pc-hooftstraat/
http://www.nufoto.nl/2008/11/23/protestactie-tegen-bont-in-pc-hooftstraat-3/ http://gespot.at5.nl/2008/11/23/actie-tegen-bontverkoop