Bontsnob paradeert door chique Haagse winkelstraten

Bericht van 12-01-2008

Den Haag – Een ‘bontsnob’, die constant pronkzuchtig in een spiegel keek (zoals het een echte bontsnob betaamd) en vergezeld was door 10 activisten van Bite Back, voerden vandaag bij de winkels van Escada en Scapa in Den Haag protest tegen hun bontbeleid.

Het was wederom een geslaagde actie. Eerst stonden de activisten bij Scapa voor de deur. Veel mensen kwamen langs deze drukke plek en stonden stil om naar het protest te kijken. Sommigen kwamen speciaal naar de activisten toe om een informatieflyer te vragen. Toeristen die er langskwamen, stonden even stil om foto’s te nemen. Met behulp van een microfoon werd het toegestroomde publiek geïnformeerd. Na een uur was het Scapa wederom duidelijk dat bont niet meer gewenst is en dat onze vreedzame protesten zullen doorgaan totdat Scapa aangeeft te zullen stoppen met verkoop van bont in hun collecties.

Daarna werd nog een uur geprotesteerd bij Escada. Escada is het mikpunt van een internationale anti-bontcampagne waarbij  dierenrechtenorganisaties in verschillende Europese landen actie voeren tegen hun pro-bontbeleid. Tijdens het protest lieten de activisten met protestborden en een spandoek met foto’s zien hoe dieren gedood worden en hoeveel leed er aan bont kleeft. Ook hier werden de feiten van de verschrikkelijke bontindustrie opgenoemd en vele voorbijgangers gruwelden van deze feiten en de foto’s. Het was duidelijk te merken dat het winkelend publiek een zaak als Escada liever links laat liggen zolang ze een pro-bontbeleid behouden.

Elk jaar worden er weer 50 miljoen dieren gedood en gevild voor hun vacht. Winkels als Escada en Scapa verkopen nog steeds bont en steunen de bontindustrie op deze manier, die daardoor in stand gehouden wordt.

Bite Back probeert daar wat aan te doen en voert daarom actie in het kader van de Bontvrije Bedrijvencampagne. En met succes!
Eerder gingen o.a. de modeketens Street One, McGregor en Gaastra internationaal bontvrij na Bite Back acties. Dierenrechtenorganisatie Bite Back voert zowel in Nederland als België actie voor de rechten van dieren.