Bite Back tekent bezwaar aan bij gemeente Utrecht over viswedstrijd

Bericht van 17-08-2021
[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bite Back heeft bij de gemeente Utrecht gereageerd op het mogelijk afgeven van een vergunning voor het WK streetfishing. Bite Back roept de gemeente op geen vergunning af te geven, want hengelen is een meedogenloos tijdverdrijf en een slecht voorbeeld voor hoe we met dieren en natuur moeten omgaan.

Woordvoerder Saskia Bakker: “Hengelen is dierenmishandeling. Het is bovendien geen fair play. Immers, vissen die zich in hun eigen leefgebied bevinden en daar instinctief naar voedsel zoeken, komen plotseling een vishaak tegen waarmee ze met geweld uit hun leefmilieu worden gehaald. Een groot aantal vissen sterft door deze zogenaamde sport vanwege de verwondingen, infecties en de stress.“

Onlangs speelde de gemeente zichzelf nog wereldwijd in de kijker met de introductie van een visdeurbel, waarmee kijkers via een webcam vissen konden helpen die verder wilden migreren. 440.000 mensen drukten op de digitale bel. De zorgzaamheid voor en het stimuleren van bewustwording van het welzijn van vissen valt echter niet te rijmen met het afgeven van een vergunning voor het massaal schaden van vissen en het bezorgen van stress aan deze dieren in dezelfde wateren.

Saskia Bakker: “Het toestaan van viswedstrijden zorgt voor onnodige aantasting van de natuur. Vissen worden door hengelen verzwakt. Vissen die anders hadden geleefd sterven door het hengelen vroegtijdig. De intensiteit van een viswedstrijd op een bepaalde locatie zal tevens een belasting op de biotoop van die locatie tot gevolg hebben. “

Bite Back verzoekt de gemeente daarom om geen vergunning af te geven. Voor de dieren, voor de natuur en ook omdat het geen goed visitekaartje voor de gemeente is. Bite Back roept haar achterban ook op om bezwaar te uiten bij de gemeente.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]