Bite Back roept Zeist op berucht Iers circus te weigeren

Bericht van 04-07-2011

Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft de gemeente Zeist middels een brief opgeroepen om het beruchte Ierse circus Sydney niet toe te laten. Bite Back is van mening dat dit circus niet goed met haar dieren omgaat en niet voldoende veiligheid kan bieden voor omwonenden en bezoekers. Het circus is al veelvuldig in opspraak gekomen in Ierland, in verband met het toedienen van drugs aan dieren, de mysterieuze dood van dieren, liegen in advertenties, vele ontsnappingen van wilde dieren en zonder vergunning parades met dieren houden.

Ook in Nederland hebben er zich inmiddels ontsnappingen voorgedaan bij het circus. Onlangs heeft de gemeente Uitgeest het circus een dwangsom opgelegd, omdat ze zonder vergunning shows wilden geven in de gemeente. Bite Back woordvoerder Alex Romijn: ¨Dit circus betekent niets goeds voor zowel dieren, bezoekers, omwonenden als gemeenten. Het circus is eerder gevlucht uit Ierland vanwege de negatieve aandacht die ze kregen over onder meer het gebrek aan dierenwelzijn. Maar nu gaan ze gewoon weer verder in Nederland. Circus Sydney is overigens goed bevriend met het gewelddadige - minstens even beruchte - circus Belly Wien. Wij vragen ons af waarom dergelijke circussen nog steeds in Nederland worden toegelaten? ¨

Dieren in het circus lijden erg. Ze ondergaan een leven van opsluiting in kleine hokken of stallen, krijgen met heel wat stress te maken en wisselen continu van omgeving, omdat ze voortdurend moeten reizen. Daarnaast worden er verschillende dwangmethoden gebruikt om dieren te trainen, waarbij vaak ook bruut geweld plaatsvindt. Van olifanten is bekend dat ze in het circus vele uren aan een stuk aan de ketting worden gelegd. De dieren vervelen zich en dat uit zich in stereotiep gedrag, waarbij de olifant constant met zijn hoofd schudt of met zijn lichaam van links naar rechts zwaait.