Bite Back neemt deel aan internationale bontbetoging in Amsterdam

Bericht van 05-11-2005

Tussen de 400 en 500 dierenvrienden, waaronder ook twee bekende Nederlanders (schrijfster Charlotte Mutsaerts en programmamaker en presentator van het tv-programma De Milieuridders, Rob Muntz) stonden op zaterdag 5 november in Amsterdam op de bres voor de pelsdieren en tegen de verkoop van bont. Gesteund door een geluidswagen die het alom bekende liedje van Urbanus (‘Ik hou niet van madammen met een bontjas’) liet schallen en met een swingende sambaband, vertrok de ruim 3 ½ uur durende tocht vanuit hartje centrum van Amsterdam (het Beursplein), via het bekende Rokin naar het grote winkelcomplex van Maison de Bonneterie waar we luid en duidelijk onze afkeur van hun pro-bontbeleid lieten horen.Met fluitjes, spandoeken, borden en geluidsband met geluiden van pelsdieren en informatie over de bontindustrie, zetten we onze tocht voort richting de meest sjieke winkelstraat van Amsterdam, namelijk de PC Hooftstraat. Een paar honderd meter van deze winkelstraat verwijderd werd er op verzoek van de organisatie van de manifestatie (Respect voor Dieren Nederland) gevraagd ons stil te houden uit respect voor het gruwelijke lijden en de dood van de miljoenen pelsdieren en als teken dat we ook in alle stilte kunnen actie voeren. Megafoons en drums vielen stil en in alle rust vervolgden we doelbewust en vastberaden onze weg. Wat plots iets weg had van een ‘stille tocht’ bleek in werkelijkheid de stilte voor de storm te zijn. Alleen de tune van de film Jaws ontbrak nog, toen we stil de PC Hooftstraat inliepen. Daar barstte het geluid   plots weer volop los… Opgewacht door de media, talloze fotografen, publiek en privébeveiliging van de ruim 14 winkels die bont verkopen, mochten we via een ‘erehaag’ van dranghekken en begeleid door de bereden politie onze tocht door deze straat voortzetten. De winkeliersvereniging van de PC Hooftstraat had de dag voordien via een kort geding tevergeefs geprobeerd de betoging te weren uit hun straat uit angst voor rellen en omzetverlies. De rechter verklaarde het verzoek onvoldoende gegrond en de demonstratie mocht gewoon doorgaan. Eén-nul voor de organisatie van de betoging … Al met al ook prima reclame voor de demonstratie!

In de PC Hooftstraat werd er gestopt bij winkels van o.a. Gucci, Azzurro en Dolce & Gabbana. Toeristen met bont maakten zich snel uit de voeten. Amsterdam en de PC Hooftstraat zullen het geweten hebben dat er heel wat mensen nog steeds vinden dat bont not done is!

De betoging eindigde terug aan het Beursplein, waar men terecht kon voor vegan soep, een maaltijd en zoete lekkernijen. Complimenten voor Respect voor Dieren Nederland voor de organisatie van deze manifestatie. Het doet deugd zoveel dierenvrienden op de been te zien voor de rechten van dieren. Zorg dat jij er een volgende keer ook bij bent! Een impressie van de actie, een reportage van de lokale televisie AT5,  vind je hier.