Bite Back neemt deel aan de internationale 'naakte mensenrace' in Pamplona

Bericht van 30-06-2005

Pamplona, Spanje – Bite Back activisten maken zich op voor een lange busreis naar Pamplona, Spanje, om zich bij de naar schatting 600 PETA-activisten (People for the Ethical Treatment of Animals, de grootste internationale dierenrechtenorganisatie) van over de hele wereld aan te sluiten. Op 5 juli, twee dagen voor de jaarlijkse stierenrennen in de stad, zullen ze met niets meer dan een rode sjaal en plastic hoorntjes door de straten van Pamplona lopen als onderdeel van de vierde jaarlijkse 'mensenrace'. De lopers willen toeristen laten weten dat er een win-winalternatief bestaat voor het op hol jagen van de angstige dieren die later op de dag worden gemarteld en afgeslacht in de arena.

Dierenrechtenactivisten van over de hele wereld hebben de burgemeester van Pamplona geschreven om haar te vragen de feestelijke, naakte mensenrace als nieuwe traditie te omarmen en het misbruik van de stieren te stoppen. De dieren staan doodsangsten uit tijdens de beproeving. Bovendien houden ze er vaak ernstige verwondingen aan over, doordat ze uitglijden en vallen wanneer ze door de straten worden gejaagd. De Spaanse tegenstand tegen stierengevechten wordt ook steeds groter.

De stierenrennen zijn voornamelijk een toeristische aangelegenheid, maar de meeste bezoekers hebben geen weet van de wreedheden die de stieren ondergaan voor, tijdens en na de race. De stieren worden gemarteld en bang gemaakt met elektrische schokken en scherpe stokken, zodat ze op hol slaan. Op hun vlucht lopen ze vervolgens kneuzingen, snijwonden en gebroken botten op. Tijdens de stierengevechten die op de race volgen, zijn de stieren vaak met opzet verzwakt met kalmeermiddelen en aframmelingen en krijgen ze vaseline in hun ogen gesmeerd zodat ze minder weerstand kunnen bieden tegen de aanvallen van hun beulen. Volgens The New York Times gaat maar liefst 90 procent van de toeristen die een stierengevecht heeft bijgewoond nooit meer terug nadat ze getuige zijn geweest van het lijden van de dieren.

“De zogenaamde traditie om dieren te folteren en af te slachten voor het plezier komt rechtstreeks uit de middeleeuwen”, zegt Benjamin Loison van de dierenrechtenorganisatie Bite Back. “De toeristen die massaal naar Pamplona afzakken, zijn op zoek naar sensatie en onze naakte mensenrace geeft hen dat, zonder dat er ook maar één stier kwaad wordt gedaan.”

Deze editie van de mensenrace kan rekenen op twee keer zoveel deelnemers als de race van vorig jaar, die internationale media-aandacht oogstte en lopers uit Canada, Amerika en bijna elk Europees land aantrok. Om beelden te zien van de mensenrace van vorig jaar, kun je een kijkje nemen op www.runningofthenudes.com .