Bite Back actie tegen bontverkoop bij Max Mara (centrum Amsterdam en Antwerpen)

Bericht van 21-02-2009

Amsterdam – Bite Back zet zich samen met internationale dierenrechtenorganisaties in voor een bontvrij beleid van modegigant Max Mara. Surf voor deze campagne naar: www.maxmaracampaign.net/en/index.html. In Italië, Luxemburg, Nederland, België, Estonia, VS, UK, Ierland, Finland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken wordt er actie gevoerd bij de Max Mara winkels. Samen maken wij een vuist tegen het geweld dat pelsdieren wordt aangedaan. In het Max Mara filiaal in de prestigieuze PC Hooftstraat, straat van de 'rich and famous', waren we luid en duidelijk aanwezig om de klanten van Max Mara te wijzen op de herfst- en winter bontverkoop van Max Mara. De filiaalhoudster gaf te kennen pro-bont te zijn. Sommige sympathisanten van bont, voornamelijk oudere chagrijnige mannen, vonden het nodig om één van de Bite Back activisten, die geduldig de wreedheden van de bontidustrie met behulp van een geluidsversterker vertelde, verbaal en fysiek aan te vallen.

Door bont te verkopen is Max Mara een rechtstreekse bondgenoot van de bontindustrie. De internationale dierenrechtenorganisaties die gezamenlijk actie voeren tegen het pro-bont beleid van Max Mara zijn volhardend in hun protesten: wij zullen doorgaan totdat Max Mara een bontvrij beleid invoert!

In de namiddag was Bite Back aanwezig in de drukste winkelstraat van Amsterdam om post te vatten voor de boetiek Leather Time waar vooral jongeren veel bont kopen. Leather Time had 3 beveiligers voor de boetiek neergezet en de bontjassen en bontkragen uit het zicht weggehaald en achterin de winkel neergehangen. In de PC Hooftstraat zagen we veel bont, maar in de Kalverstraat wellicht helaas nog meer. Bontkragen zijn momenteel mode en veel jongeren gaan met die trend mee. Daarom is het goed dat Bite Back de stem is van weerloze pelsdieren, en het publiek blijft informeren en confronteren met de wreedheden van de bontindustrie. Honderden folders werden gericht verdeeld en bontkraagdragers aangesproken.

Ook op Valentijnsdag, zaterdag 14 februari, voerden Bite Back activisten actie bij het Max Mara filiaal in Antwerpen. Eén van de activisten bericht hierover:

Met 2 schatten van honden en 6 zeer doelgerichte activisten stonden we zaterdag 14 februari voor de winkel van Max Mara in de Huidevetterstraat 23 te Antwerpen. Max Mara is een modeketen en telt 2300 winkels verspreid over de wereld. We willen geen bont meer in de winkels zien en daarom voerden we onze actie "Valentijn Stop De Pijn". Met petitielijsten stonden we voor de winkel en bereikten we zeer veel mensen. Er was niet 1 negatieve kritiek.We hadden fotoboxen gemaakt met daarop zeer vertederende foto's van dieren. Veel mensen bleven staan en we kregen zo meer dan 300 handtekeningen bijeen. We informeerden de mensen over de afschuwelijke praktijken voor de productie van bont en spontaan begonnen de mensen met ons te praten en vragen te stellen. Al die mensen waren van mening dat bont uit hun collecties moet. ATV kwam filmen en ook regionale kranten waren aanwezig.   Een klein meisje van ongeveer 5 jaar kwam met haar moeder aanwandelen en zei "Oh diertjes" waarop haar moeder zei: "Deze mensen voeren een petitie omdat de diertjes geen pijn zou worden aangedaan." Het kind lachte lief naar een actievoerder en haar moeder tekende direct. Het was over de hele lijn 1 positieve actie en reactie!