'Asielpups kijken met lede ogen toe hoe koninklijke pups hun warme mand innemen'

Bericht van 25-06-2018

Dit weekend maakte het Koningshuis bekend dat de hond van de Koninklijke familie een nest van 7 pups heeft gekregen. Dierenrechtenorganisaties Bite Back, Dierbewustleven, SAFE en Een DIER Een VRIEND zijn verbaasd.  De Koninklijke familie heeft tenslotte een voorbeeldfunctie. En had met het grootste gemak voor adoptie kunnen kiezen. In Nederland, maar ook daarbuiten, wachten nog talloze honden op een warme mand.

Woordvoerder Alex Romijn: “Doordat er gefokt blijft worden, en mensen honden bewust laten dekken, wordt het aanbod van honden alleen maar groter. Dit maakt het lastiger om voor asielhonden een fijn nieuw thuis te vinden. Juist de Koninklijke familie had hier een mooi voorbeeld kunnen stellen.” President Macron van Frankrijk, bijvoorbeeld, gaf vorig jaar wel het goede voorbeeld door Nemo, een hond uit een asiel, te adopteren.

Jaarlijks komen tienduizenden honden en katten in Nederlandse asielen terecht. Europa kent een honden- en kattenoverschot. Iets waar veel dieren onder te lijden hebben. Sinds de invoering van een sterilisatieplicht voor katten in Vlaanderen april vorig jaar, zijn er 16% minder katten in asielen terechtgekomen en 30% minder dieren geëuthanaseerd. Een teken dat minder nestjes geboren laten worden, bijdraagt aan een oplossing.

Alex Romijn: “Los van dit alles, is ook de vraag of het op de wereld zetten van honden met verhoogde kans op aandoeningen verstandig is. Volgens de rashondenwijzer hebben labradors een zeer hoog risico op erfelijke aandoeningen.“

Het Koninklijk paar legt regelmatig werkbezoeken af. De dierenorganisaties roepen hen op daarbij dierenopvangcentra niet te vergeten. En zo meer over de problematiek te leren. Alsook publiekelijk support te betuigen voor de adoptie van dieren.