Antibontactie bij McGregor hoofdkantoor in Driebergen, en in centrum Arnhem

Bericht van 26-03-2010

Vrijdag 26 maart stonden we weer eens voor het hoofdkwartier van McGregor in Driebergen. De vorige keer kwamen ze naar buiten om ons uit te nodigen, want ze wilden graag uitleggen waarom ze weer bont in hun collecties hebben. We wilden toen best praten, maar alleen als ze wilden aangeven hun belofte op te pakken. Deze keer bleef het akelig stil vanuit McGregor. Af en toe keken wat medewerkers door de ramen om snel weer te verdwijnen als we een bord omhoog hielden met wat er in de industrie gebeurde. Ook kwam er een medewerker stiekem naar buiten geslopen om wat foto's te maken om snel naar binnen te gaan toen we hem aankeken.

De actie verliep positief. Veel verkeer komt er langs dat punt en die konden het niet laten om ons weer te ondersteunen door getoeter en duimen omhoog te geven als ze langsreden. Veel auto's gingen langzamer rijden om goed te kijken wat we daar deden. We stonden vrij opvallend opgesteld met spandoek en protestborden. McGregor hoorde in ieder geval duidelijk dat er voor hun deur een duidelijk signaal werd afgegeven tegen bont.

Actie zaterdag 27 maart in het centrum van Arnhem

Een bewolkte dag was het in Arnhem tijdens deze actie. In de winkelstraten van Arnhem was het redelijk druk. Opvallend was dat er nu weinig bontkragen te zien waren en de mensen met kraagjes bleken nepbontkragen te hebben.

We konden het publiek goed informeren over bont. De reacties waren erg positief. Velen kwamen vragen waarom we voor McGregor stonden en kwamen vertellen dat ze onze actie steunden. De winkeleigenaar van McGregor vroeg ons om ergens anders te gaan staan, maar natuurlijk zullen we dat nooit doen, tenzij ze bontvrij gaan!

De buren van McGregor vonden het ook niet zo leuk dat we bij McGregor stonden. We gaven aan dat wij het ook niet leuk vinden om daar te moeten staan, maar McGregor had de belofte verbroken om bontvrij te gaan en dat we nu wel weer moesten. De buurvrouw van McGregor ging in ieder geval ook nog klagen bij McGregor.

Tijdens de actie kregen we veel positieve en opvallende reacties. Hier een greep uit de reacties:

  • Een jager, die met pensioen was, kwam vertellen dat hij het met onze actie eens was. In een gesprek vertelde hij nog dat hij alleen joeg op wild dat schade veroorzaakte, maar hij gaf aan dat 90 % van de jagers 'trigger happy' zijn en vooral voor het knallen gaan.
  • Een man vond onze actie erg goed. En vertelde dat hij ook andere organisaties ondersteunt. Hij wilde graag flyers ontvangen en denkt er over om een donateur te worden.
  • Een ouder stelletje kwam melden dat ze het verschrikkelijke beelden vonden, maar dat ze het erg goed vonden dat we daar stonden en ze wensten ons succes.