Amsterdam kleurt rood tijdens Mars voor de Sluiting van Slachthuizen

Bericht van 18-06-2018

Op zaterdag 16 juni organiseerde Bite Back de eerste editie van de mars voor sluiting van alle slachthuizen in Amsterdam. Ongeveer 700 activisten kleurden de straten van Amsterdam rood en maakten luid hun ongenoegen kenbaar over wat er met dieren gebeurt in de intensieve veehouderij en hoe ze aan hun einde komen in slachthuizen wereldwijd. Op het Rembrandtplein en Leidseplein werden er die-ins gehouden waarbij de activisten de dode dieren op de slachtvloer uitbeeldden en hun kreten door de lucht galmden. Voorbijgangers op de Dam konden ook een virtueel kijkje nemen in een slachthuis door middel van de iAnimal virtual reality experience.

Een wereldwijde actie

De 7de editie van de Mars voor de Sluiting van Slachthuizen vindt plaats in juni in een veertigtal steden verspreid over de hele wereld: in Parijs, maar ook in Brussel, Barcelona, Brussel, Dublin, Helsinki, Istanbul, Londen, Los Angeles, Melbourne, Montreal, New York, Ottawa, Sydney en Tokyo  wordt of werd er gedemonstreerd.

Deze mars heeft als doel de wreedheden aan de kaak te stellen die de dieren dagelijks moeten ondergaan in kwekerijen, in slachthuizen en op vissersboten. Ze symboliseert ook de hoop op een bewustwording die ons zal leiden naar een wereld waar de mensen de dieren niet meer uitbuiten, maar zien als gelijkwaardige bewoners van onze planeet.

Een eis tot afschaffing

In Nederland worden dagelijks alleen al 1.750.000 dieren in hun jonge leeftijd gedood in de slachthuizen en jaarlijks worden ook nog zo'n 4 miljard vissen gevangen en gedood.  “Wij eisen de afschaffing van de veehouderij, de visvangst en de slachthuizen omdat de consumptie van dierlijke producten geen noodzaak is en omdat gevoelige dieren niet mishandeld of onnodig gedood mogen worden. Laten we samen evolueren naar het einde van de uitbuiting van de dieren en laten we een einde maken aan dit nodeloze geweld tegen levende wezens,” aldus Alex Romijn, woordvoerder van dierenrechtenorganisatie Bite Back.

Het kan anders

Dierlijke producten zijn niet noodzakelijk voor onze gezondheid: de grootste vereniging van voedingsdeskundigen ter wereld, de Academy of Nutrition and Dietetics (AND – meer dan 100.000 professionele gezondheidsdeskundigen) heeft reeds verklaard dat vegetarische voeding (veganisme inbegrepen), indien evenwichtig, goed is voor de gezondheid, geschikt is op nutritioneel vlak voor alle leeftijden en gunstig voor de preventie en behandeling van bepaalde ziektes.

Naast het dierenleed drukt de drang naar dierlijke producten enorm op de maatschappij. Zowel het Planbureau voor de Leefomgeving, Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, RIVM e.a. instanties geven aan dat men meer plantaardig zou moeten consumeren en een rapport van CE Delft gaf aan dat vlees enorm goedkoop verkocht wordt, ondanks de enorme maatschappelijke kosten die het oplevert. Ook levert de vee-industrie enorme nadelen op voor de volksgezondheid. Woordvoerder Alex Romijn: “Er is dus een dringende noodzaak om de vee-industrie beginnen af te bouwen en dierlijke producten zwaarder te belasten. Zodoende kunnen we opschuiven naar een samenleving waarin plantaardige voeding en  veganisme de norm worden en kunnen we slachthuizen sluiten. “

In de media

In de media verschenen er artikel op de websites van Blikopnieuws en NH. Er verscheen ook een videofragment op lokale televisiezender AT5.

We willen graag alle aanwezigen, onze sponsors, vrijwilligers, leden en sympathisanten hartelijk bedanken voor hun steun! Dankzij jullie is deze eerste editie van de Mars in Amsterdam een groot succes geworden!

Klik hier om de organisatie van de Mars te ondersteunen.

Foto's door HF FotografieKonrad Szymanski, Ed Heesbeen en Alfons Spoler.