Actrice Wieteke van Dort mediteert met 70 dierenactivisten bij proefapencentrum BPRC

Bericht van 02-09-2006

Rijswijk- Op vrijdag 1 september 2006 heeft de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) met zo’n 70 dierenactivisten, waaronder actrice Wieteke van Dort, gemediteerd voor het omstreden proefdierencentrum BPRC in Rijswijk. Een unieke actie, want nog nooit kwamen zo veel dierenactivisten bijeen om samen te mediteren tegen dierproeven. De Rijswijkse politie en de ME waren ruim aanwezig. Bite Back nam met een Belgische delegatie van 9 activisten deel aan deze actie. Tijdens de stilte van de meditatie-actie weerklonken herhaaldelijk kreten van de proefapen vanuit de gebouwen van het BPRC.

1 september is het International Primate Day. Naast Wieteke van Dort steunen ook de volgende celebrities International Primate Day: Twiggy, Carol Royle, Jenny Seagrove, Stella McCartney, Uri Geller, David Nielson (Coronation Street), Lynsey de Paul, Hayley Mills and Chrissie Hynde.

Actrice Wieteke van Dort:  ‘Dieren zijn medeschepselen op onze aarde. Er komt een dag dat we ons schamen, als we ons realiseren dat we hen gebruikt en misbruikt hebben. Laten we de dieren als naasten liefhebben.’

De meditatie-actie heeft tot doel om aandacht te vragen voor de ongeveer 1250 apen en andere dieren, waarmee wrede experimenten in het BPRC worden gedaan. Het grootste deel van het dierenbestand in het BPRC bestaat uit resusapen. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme is om ethische en wetenschappelijke redenen gekant tegen alle dierproeven. Steeds meer wetenschappers (Dr.Gill Langley, auteur van ‘next of kin’ steunt dan ook op persoonlijke titel onze actie) en artsen erkennen dat proeven op dieren niet (meer) als betrouwbaar rolmodel kan dienen voor onderzoek naar menselijke ziekten.  Het is een feit dat dierproeven onnoemelijk veel pijn en lijden met zich meebrengen voor de dieren, en daarom eist de Nederlandse Vereniging voor Veganisme de sluiting van het BPRC en een goede opvang voor de proefdieren. 

Een greep uit de berichtgeving:

RTV West  (tv-reportage over de actie)

Nieuws.nl 

Avrodierennatuur.nl

Tiscali