5 jaar Stichting Bite Back

Bericht van 31-07-2020
[vc_row][vc_column width="1/2"][vc_column_text]Het is alweer vijf jaar geleden dat we officieel een stichting in Nederland werden. Natuurlijk bestaat Bite Back al wat langer in België en onofficieel ook in Nederland, maar toch is het weer even een moment om terug te kijken op de afgelopen vijf jaar en na te denken over wat we de komende vijf jaar willen bereiken.

Laten we eerst even kort terugblikken op de afgelopen vijf jaar. We hebben een hele hoop straatacties gedaan, meer dan 20.000 brochures uitgedeeld, tientallen stands gedraaid en op meerdere momenten de media gehaald. Soms alleen, soms in samenwerking met andere organisaties.

Een belangrijk moment kwam in hetzelfde jaar als de oprichting van de stichting. Er kwam een verbod op het houden van wilde zoogdieren in circussen. Bite Back was daar al vele jaren mee bezig (zij het toen nog niet als stichting in Nederland) en heeft veel aan de discussie daarover bijgedragen.

Ook voeren we al een hele tijd (samen met andere organisaties) campagne tegen het Dolfinarium. Hoewel het Dolfinarium nog niet gesloten is, biechtte de directeur enkele jaren geleden wel op dat onze acties mede zorgden voor de daling van het aantal bezoekers. En de publieke opinie is al meer op handen van de dieren gekomen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/2"][vc_single_image image="49787" img_size="large" alignment="center"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/2"][vc_single_image image="47374" img_size="large" alignment="center"][/vc_column][vc_column width="1/2"][vc_column_text]Dat we een stichting werden was om officieel in Nederland te werk te kunnen gaan. In het begin liftten we nog wat met de Belgische vereniging mee, maar inmiddels staan we als organisatie zo goed als op eigen benen. Geen gedeelde administratie meer, maar gescheiden administraties. Natuurlijk is er ook nog overlap tussen Nederland en België, maar dan voornamelijk op campagnegebied.

Terugkijken kan mooi zijn, maar ons doel is nog niet bereikt. Daarom richten we onze ogen liever op de toekomst en bedenken we hoe we die mooier kunnen maken voor de dieren. Wat gaan we de komende vijf jaar doen? Een heel goede vraag. We hebben mooie ideeën. Aan de organisatorische kant hebben we het afgelopen jaar hard gewerkt om de basis opnieuw op te bouwen. We hebben ook geïnvesteerd in een kantoor als centrale werk- en vergaderplek. En onlangs hebben we een parttime vrijwilligerscoördinator aangenomen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/2"][vc_column_text]Dit jaar willen we minstens twee campagnes gaan lanceren (maar het kan zijn dat dit door de coronacrisis vertraagd wordt). Eén campagne zal de zuivelindustrie belichten. Deze campagne is eerder al in België gelanceerd. De andere campagne houden we nog een beetje voor ons, maar achter de schermen zijn we daar druk mee bezig.

De komende vijf jaar willen we meer nieuwe campagnes lanceren, maar ook de huidige campagnes uitbreiden of vernieuwen. Ook zullen we ons meer op research gaan toeleggen om de dierindustrie te exposen. Daarnaast willen we bereiken dat het Dolfinarium gaat sluiten dan wel dat er een einddatum voor komt. We hopen dat dit einde in wetgeving wordt vastgelegd.

Kortom, genoeg te doen! Maar dat kan natuurlijk niet zonder jouw hulp. Meld je aan als vrijwilliger. Of als je ons werk belangrijk vindt, steun ons dan door vaste donateur te worden.

Tot slot willen we iedereen die ons sinds de oprichting geholpen heeft, hetzij als donateur, hetzij als vrijwilliger of activist, daar van harte voor bedanken. Jullie steun was onmisbaar. Dank jullie wel![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/2"][vc_single_image image="42100" img_size="large" alignment="center"][/vc_column][/vc_row]