Motiverende Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid

Bericht van 13-11-2023

Afgelopen zondag was de Mars voor Klimaat en rechtvaardigheid. De eerste schattingen waren 70.000 deelnemers maar dit is vervolgens bijgesteld naar 85.000. De grootste dergelijke mars in Nederland OOIT. iets om daadwerkelijk trots op te zijn!

Vegan-Blok
Als één van de +30 blokken was daar ons Vegan-Blok. Dit blok is een gezamenlijke inspanning van Animal Rights, de Vegan Student Association, Animal Save Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Veganisme en natuurlijk Bite Back. Daarnaast sloten zich ook Vissenbelangen, Animal Rebellion en Veganarchy (uit België) zich aan. We zijn er trots op dat we met zoveel prachtige organisaties en toffe individuen de straat op konden gaan.

We verzamelden ons voor de Vega-Life: een fantastische winkel, die al meer dan 25 jaar een waar begrip is wanneer het gaat om veganistische schoenen, boeken omtrent dit onderwerp en nog veel en veel meer. Ben je er nog nooit geweest? Doe dat dan alsnog, of check de webwinkel!

Om te schrijven dat de motivatie er vanaf knalde doet ons blok eigenlijk te kort. Van begin tot eind werden er leuzen geroepen en met vlaggen gezwaaid. Protestborden werden hoog gehouden en op deze manier konden we ons punt goed duidelijk maken tegenover al die duizenden toeschouwers die er langs de route stonden. Een dergelijk inspirerend blok geeft daadwerkelijk hoop voor de toekomst.

Mars voor Klimaat ÉN rechtvaardigheid
Het moet beschreven worden dat deze mars niet enkel om het klimaat ging. De organisatie heeft het niet voor de niets de ''Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid'' genoemd. Hierdoor kwamen er in de blokken allerlei thema's aan bod. Toch was in de meeste blokken de link naar het klimaat wel duidelijk aanwezig.

Binnen de dierenbevrijdingsbeweging zijn de thema's zo verweven dat de leus op het kop-spandoek ''Climate Justice, Animal Rights, One Struggle, One Fight'' alles samenvat. We kúnnen geen klimaatrechtvaardige samenleving creëren zonder dierenbevrijding en dierenbevrijding bewerkstelligen heeft geen zin als ons klimaat er aan onderdoor gaat door andere milieuvervuilende sectoren.

En nu?
Met deze actie hebben we niet alleen onze solidariteit laten zien met de klimaatstrijd, maar hebben we hopelijk ook enkele mensen laten zien hoe belangrijk veganisme is voor ons klimaat. Het is belangrijk dat we dit blijven doen om ogen te openen.

Er is nog een flink stuk bewustwording te gaan op dat gebied en daar gaan we samen voor zorgen. Onze aanwezigheid bij dit soort marsen is dan ook iets dat we moeten vasthouden en uitbreiden.

Zien we elkaar bij de volgende?

Bite Back spandoek met quote van Tolstoj
Bite Back spandoek met quote van Tolstoj
Zolang er slachthuizen zijn, zullen er slagvelden zijn.
Steunbetuiging
Steunbetuiging
We kunnen pas echt van vrijheid spreken als we allemaal vrij zijn.
Geen veganist? Draai maar weer om.
Geen veganist? Draai maar weer om.
De toekomst is veganistisch!
Het kopspandoek van het VeganBlok
Het kopspandoek van het VeganBlok
Klimaatrechtvaardigheid en dierenrechten: één gevecht, één strijd!
Één van de prachtige schilderijen
Één van de prachtige schilderijen
Binnen ons blok, en eigenlijk ook binnen de gehele mars, waren er heel wat creatievelingen te vinden met prachtige uitingen!
Stop met het eten van dieren
Stop met het eten van dieren
Ook de NVV had zeer duidelijke protestborden bij.
Kies veganisme
Kies veganisme
Het protestbord van Bite Back was veelvuldig te zien door het blok heen.
Fight climate change - go vegan
Fight climate change - go vegan
De eerste stap naar het bestrijden van klimaatverandering kun je naar onze mening het meest effectief doen door veganist te worden.
Antispeciesist Action
Antispeciesist Action
Speciecisme is het discrimineren op basis van soort: waarom is de een meer waard dan de ander?
Antispeciecisme is de toekomst!
Plant fueled - Climate cooled
Plant fueled - Climate cooled
Hoe meer we een veganistische samenleving bereiken, hoe minder de aarde opwarmt. Win-win, toch?
De veehouderij verwoest onze planeet
De veehouderij verwoest onze planeet
Ook Animal Rebellion was aanwezig in het Vegan-Blok. Samen veranderen we de wereld!
Vegan Student Association
Vegan Student Association
De Vegan Student Association is één van de initiatiefnemers van het Vegan-Blok. We zijn er trots op om samen de straat op te gaan.
Duidelijke taal
Duidelijke taal
Soms is een tabel alles wat je nodig hebt om je punt te maken: dat is hier zeker gelukt!
Kies veganisme
Kies veganisme
Stop het doden van dieren en onze planeet: kies veganisme!
« van 2 »