Wie wint de titel ‘Advocaat van de Zuivel’?

Bericht van 04-05-2022

Utrecht, 4 mei 2022 – Op woensdag 1 juni 2022 reikt Bite Back de allereerste ‘Advocaat van de Zuivel’ prijs uit aan een van de zes genomineerde verdedigers van de zuivelindustrie die het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn en het milieu. Met misleidende commercials en campagnes over het welzijn van de dieren zetten deze genomineerden consumenten op het verkeerde been. Tijd om deze dieronvriendelijke industrie ter verantwoording te roepen en de waarheid aan het licht te brengen voor consumenten. 

Uitgemolken

Melkveehouders hebben mooie praatjes over hun liefde voor de koeien en laten vol trots zien hoe fijn hun dieren het hebben bij hen op de boerderij. “Maar wat ze niet laten zien, is dat pasgeboren kalfjes enkele uren na hun geboorte weggehaald worden bij hun moeder en alleen in een kalverbox worden gezet, waar ze kunstmelk te drinken krijgen”, vertelt Sabina Jousma, campagnecoördinator van Bite Back. Behalve dierenleed heeft de zuivelindustrie, waarin naast koeien ook geiten en schapen worden gebruikt, wereldwijd ook een enorme impact op het milieu en is de kans op de uitbraak van (nieuwe) zoönosen groot. “Wij strijden daarom tegen de zuivelindustrie met de campagne ‘Uitgemolken’.”

Verkiezing ‘Advocaat van de Zuivel’ 

Om de misstanden in deze duivelse industrie aan het licht te brengen, heeft Bite Back de verkiezing voor ‘Advocaat van de Zuivel’ in het leven geroepen. “We hebben zes bedrijven, organisaties en personen genomineerd waarvan wij vinden dat ze deze titel verdienen. Zij zetten consumenten op het verkeerde been met misleidende commercials en campagnes over het welzijn van de dieren en hun bijdrage aan een beter milieu”, zegt Jousma. “Ze verdedigen de zuivelindustrie en proberen die uit te breiden ten koste van de dieren.”

Wie wordt de allereerste ‘Advocaat van de Zuivel’?

De genomineerden zijn FrieslandCampina, Ireen Wüst (het gezicht van Goatfully), Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, Floating Farm, Topcalf en Natuurmonumenten. Deze zes bedrijven/organisaties/mensen melken de dieren uit en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het leed dat de zuivelindustrie veroorzaakt.

Stemmen

Er kan tot 24 mei gestemd worden op www.advocaatvandezuivel.nl. Op woensdag 1 juni wordt de winnaar door het team van Bite Back bezocht om de prijs in ontvangst te nemen.