Wie heeft zijn ziel aan de zuivel verkocht?

Bericht van 18-05-2022

Op woensdag 1 juni 2022 is het Wereldmelkdag. Op deze dag juicht de zuivelindustrie het bestaan van zuivel toe als onderdeel van een gezond dieet. Dierenrechtenorganisatie Bite Back wil deze dag juist laten zien dat je zuivel beter kunt laten staan. Waarom? Omdat dieren de hoogste prijs betalen in deze duivelse industrie en dit moet stoppen. Daarom reikt Bite Back op 1 juni de allereerste ‘Advocaat van de Zuivel’ prijs uit aan een verdediger van de zuivelindustrie die het niet zo nauw neemt met dierenwelzijn en het milieu. Er is al een hele week flink gestemd op de zes genomineerden en het is een spannende strijd. 

Uitgemolken

We hebben zes bedrijven, organisaties en personen genomineerd waarvan wij vinden dat ze deze titel verdienen. Zij zetten consumenten op het verkeerde been met misleidende commercials en campagnes over het welzijn van de dieren en hun bijdrage aan een beter milieu.”, zegt Sabina Jousma, campagnecoördinator van Bite Back. “Ze verdedigen de zuivelindustrie en proberen die uit te breiden ten koste van de dieren. Zo worden kalfjes direct na de geboorte bij hun moeder weggehaald. Door de abrupte scheiding ervaren zowel moederkoe als kalf stress en angst. Ze roepen vaak dagen naar elkaar.” Behalve dierenleed heeft de zuivelindustrie, waarin naast koeien ook geiten en schapen worden gebruikt, wereldwijd ook een enorme impact op het milieu en is de kans op de uitbraak van (nieuwe) zoönosen groot. “Wij strijden daarom tegen de zuivelindustrie met de campagne ‘Uitgemolken’.” 

Wie wordt ‘Advocaat van de Zuivel’ 2022? 

De genomineerden zijn FrieslandCampina, Ireen Wüst (het gezicht van Goatfully), Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, Floating Farm, Topcalf en Natuurmonumenten. Deze zes bedrijven/organisaties/mensen melken de dieren uit en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het leed dat de zuivelindustrie veroorzaakt. “Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en Natuurmonumenten hebben in de eerste dagen al flink wat stemmen verzameld,” vertelt Jousma. “Maar Ireen Wüst is met een flinke eindsprint bezig!” 

Stemmen

Jousma: “Wij roepen iedereen op een stem uit te brengen via onze website. Hier kun je ook lezen waarom wij vinden dat de genomineerden deze prijs verdienen. Natuurlijk zijn wij ontzettend benieuwd wie door het publiek gekozen wordt om de allereerste ‘Advocaat van de Zuivel’ prijs in ontvangst te nemen!” Er kan nog tot 24 mei gestemd worden op www.advocaatvandezuivel.nl. Op woensdag 1 juni wordt de winnaar door het team van Bite Back bezocht om de prijs in ontvangst te nemen.