Vleesbakjesactie op de Markt in Maastricht

Bericht van 20-11-2011

Maastricht – Dierenrechtenorganisaties Dierenbelangen en Bite Back voerden zaterdag 12 november samen een opzienbarende actie: naakte activisten lagen urenlang in grote vleesschalen op de Markt in Maastricht. Net zoals dode dieren in de winkel werden deze "menselijke lappen vlees" in cellofaan verpakt, compleet met etiket en barcode. Achter de activisten in hun vleesschalen stonden eveneens activisten met een groot spandoek met lieflijke dierenfoto’s, maar met de confronterende tekst ‘Wil jij ze ook dood?’

De  dierenactivisten zetten hun eigen naakte lichaam in als vergelijkend materiaal om aandacht te vragen voor de miljarden niet-menselijke slachtoffers in de vleesindustrie. Dieren kennen vreugde en plezier wanneer ze in vrijheid leven. En net als wij voelen dieren ook pijn en angst. De vleesindustrie buit dieren echter uit, behandelt hen als levenloze producten en is verantwoordelijk voor een eindeloze reeks mishandelingen en het massaal vroegtijdig doden van miljarden dieren wereldwijd.

Wij willen de consument aansporen de keuze te maken voor diervriendelijke, plantaardige producten. Daarmee kunnen mensen jaarlijks daadwerkelijk de meeste dierenlevens besparen.

Het was druk in de stad: niet alleen was het prachtig herfstweer, maar op hetzelfde ogenblik als onze actie deed Sinterklaas zijn intrede in Maastricht, en kwam aan op de grote Markt. Dit zorgde voor extra veel passanten die onze actie oppikten.

Aan de stand werden veganistische hapjes verkocht ten voordele van dierenopvangcentrum stichting Melief en koeienopvangcentrum De Leemweg.

Voor de dieren van Melief en De Leemweg haalden we in totaal maar liefst 440 euro op! Hartelijk dank aan alle vrijwilligers, sympathisanten, bakprinsessen en –prinsen en restaurant Komkommertijd in Gent!