Update rivierkreeftenviswedstrijd gemeente Langedijk: NVWA grijpt in, maar vragen blijven

Bericht van 01-08-2020
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Op 27 juli jl. hebben wij gemeente Langedijk aangeschreven en bezwaar gemaakt tegen de door haar georganiseerde rivierkreeftenviswedstrijd en opgeroepen de wedstrijd te staken. Dit resulteerde ondermeer in aandacht in de (lokale) media, zoals 072nieuws.nl, het Noordhollands Dagblad en Langedijk Centraal

Vervolgens lazen we op 31 juli een bericht dat Stichting Veldzorg (medeorganisator van de viswedstrijd) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanwege de voedselveiligheid moet stoppen met het gratis weggeven van de levende kreeften. De stichting geeft daar gehoor aan, maar gaat wel door met de wedstrijd en geeft aan dat ze de dieren daarom moet 'vernietigen'. 

De rivierkreeftenviswedstrijd is hierdoor een wedstrijd geworden waarbij het erom gaat om zoveel mogelijk rivierkreeften op te vissen die vervolgens vernietigd worden. Nu rijst bij ons de vraag of het houden van deze wedstrijd en het doden door de stichting wel mág. 

Mogen de rivierkreeften wel, door kinderen nota bene, uit het water gevist worden enkel om, door deze stichting, vernietigd te worden? Als de Stichting Veldzorg de kreeften in ontvangst neemt, wordt zij dan eigenaar van deze dieren, heeft de stichting dan een zorgplicht voor de dieren en geldt dan het Besluit houders van dieren? Mág de stichting deze dieren wel 'vernietigen'?

Na een aantal telefoontjes naar de NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), blijkt dat zij hier ook niet direct een antwoord op weten. We hebben daarom onze vragen ook op schrift gesteld en meldingen gemaakt, zowel bij de NVWA als bij de RVO. We vragen daarbij om tegen de stichting en de gemeente op te treden en te handhaven. We hopen natuurlijk dat de NVWA of RVO er direct werk van kan maken en de wedstrijd en het doden van de rivierkreeften beeïndigt.

Door Entomolo - Eigen werk, Wikipedia, CC BY-SA 3.0
Door Entomolo – Eigen werk, Wikipedia, CC BY-SA 3.0

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]