Stalbranden in de melkvee-industrie

Introductie
Elke week breekt in Nederland een stalbrand uit. Vaak komen bij een stalbrand tientallen tot tienduizenden dieren op schrijnende wijze om het leven. De afgelopen jaren wordt steeds meer aandacht aan dit onderwerp in Nederland besteed. Het aantal stalbranden neemt namelijk toe - en daarmee ook het aantal slachtoffers.

Oorzaken
Een stalbrand kan op vele verschillende manieren ontstaan. Gedacht kan worden aan kortsluiting, defecten en oververhitting van (elektrische) apparatuur, brandgevaarlijke werkzaamheden in de stal en langdurige opslag van mest. Daarnaast zorgen de steeds drogere en warmere zomerperioden in Nederland ervoor dat het algehele risico op brand toeneemt.

De cijfers
Per jaar worden de cijfers voor het aantal stalbranden in Nederland opgemaakt. De cijfers van 2023 kunnen dan nog niet definitief worden gegeven, maar tot nu toe zijn er tot oktober 2023 maar liefst 79 (!) stalbranden gemeld, waarvan 13 branden plaatsvonden in stallen waar koeien en/of kalveren zich bevonden.. De teller van de zuivelindustrie staat momenteel op 87 kalveren die zijn omgekomen en enkele keren stonden de levens van nog veel meer koeien op het spel. In totaal zijn er al tienduizenden dieren in de vee-industrie in 2023 omgekomen; in 2022 werd het schrikwekkende aantal 134.000 genoteerd.

Aanpak
Hoewel al meerdere jaren aandacht wordt besteed aan het thema stalbranden, blijkt het lastig te zijn het aantal stalbranden in Nederland terug te dringen. Zo constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheidsraad (OvV) nog in oktober 2023 dat de bio-industrie te weinig eerder gedane aanbevelingen ter harte neemt. Dit, terwijl er heel concrete en ook haalbare aanbevelingen worden gedaan, zoals het jaarlijks laten controleren van alle elektra.

Bite Back tegen stalbranden
Bite Back komt op tegen (nodeloos) dierlijk lijden en is de stem van dieren. Nederlandse ondernemers in de zuivelindustrie zijn verantwoordelijk voor nodeloos en ernstig dierenleed en moeten hun verantwoordelijkheid vele malen serieuzer nemen. Het mag niet gebeuren dat jaarlijks zoveel dieren op zo’n verschrikkelijke, inhumane manier aan hun einde komen.

Help ons verandering te maken voor de dieren!

Steeds meer restaurants, cafés en dergelijke kiezen ervoor om geen meerprijs meer te rekenen voor plantaardige melk. Dat is werkelijk fantastisch! Maar we zijn er nog lang niet. Daarom hebben we een meldpunt voor locaties waar die meerprijs er wel nog is, of waar er helemaal geen plantaardige melk op het menu staat. Vervolgens nemen wij contact met ze op.
Maar we zijn niet alleen, toch?
We kunnen verandering het snelste bereiken als we allemaal samenwerken.

Daarom willen we je oproepen om zelf ook een e-mail te sturen wanneer je ziet dat een locatie geen plantaardige melk verkoopt of hier een meerprijs voor doet rekenen. Hiervoor kun je zelf een e-mail typen of ons onderstaande voorbeeld gebruiken.

Laat je het ons weten als je een reactie hebt gekregen? We zijn reuze benieuwd! 
Beste horecaondernemer,

Onlangs viel me tijdens mijn bezoek aan uw zaak op dat er geen plantaardig alternatief voor koemelk beschikbaar was. In een tijd waarin steeds meer mensen bewust kiezen voor plantaardige opties – omwille van hun gezondheid, het milieu en dierenwelzijn – kan dit een gemiste kans zijn.

Ik weet dat u als ondernemer oog heeft voor de wensen van uw klanten en uw maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom denk ik dat het aanbieden van plantaardige melk een mooie aanvulling kan zijn op uw assortiment, passend bij de groeiende vraag naar duurzame en diervriendelijke keuzes.

Plantaardige melk: diervriendelijker
In de melkveehouderij ervaren koeien vaak gezondheidsproblemen door overproductie en worden kalveren snel van hun moeder gescheiden. Door plantaardige melk aan te bieden, draagt u bij aan het verminderen van dit dierenleed.

Plantaardige melk: beter voor het milieu
De productie van koemelk heeft een grotere impact op het milieu dan plantaardige alternatieven zoals sojamelk. Zo bespaart u niet alleen op broeikasgassen, maar ook op waterverbruik.

Plantaardige melk: gezonder en toegankelijker
Zuivel bevat veel verzadigde vetten en lactose, waar veel mensen last van hebben. Plantaardige melk is lichter verteerbaar en sluit aan bij de behoefte van een groeiende groep consumenten die gezondheid en toegankelijkheid belangrijk vindt.

Door plantaardige melk aan uw aanbod toe te voegen, speelt u in op een belangrijke trend en vergroot u de aantrekkingskracht van uw zaak. Er zijn voldoende betaalbare, kwalitatieve opties op de markt die aansluiten bij deze vraag.

Ik hoop dat u deze kans grijpt om uw klanten nog beter van dienst te zijn en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere en diervriendelijkere toekomst.

Met vriendelijke groet,

Accordion content goes here.
Accordion content goes here.
starcoffee-cupchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram