Melk en gezondheid

Is melk gezond?
Melk is niet noodzakelijk voor een evenwichtig voedingspatroon. Volgens de Academy of Nutrition and Dietetics, de grootste organisatie van voedingsdeskundigen, is een plantaardig voedingspatroon gezond en geschikt voor elk stadium in je leven, inclusief zwangerschap, borstvoeding, kindertijd en adolescentie.

Risico’s
De consumptie van melk en melkproducten kan leiden tot verhoging van het LDL-cholesterol (het zogenaamde ‘slechte cholesterol’) in het bloed, dat een hoger risico geeft op hart- en vaatziekten.

“Melk is goed voor elk”
“Melk, de witte motor”

Vroeger werd gedacht dat melk en melkproducten beschermend zouden werken tegen botbreuken. Cohortstudies, waarbij grote groepen mensen over langere periode werden gevolgd, toonden aan dat melk en melkproducten niet beschermend werken tegen osteoporose en heupfracturen.,,

De consumptie van koemelk verhoogt mogelijk het risico op prostaatkanker. Verder bevat koemelk groeifactoren bedoeld voor kalfjes, waarvan sommige – zoals IGF-1 – kankerverwekkend voor ons kunnen zijn. Bovendien kunnen melk en melkproducten besmet zijn met mycotoxinen, een groep giftige stoffen. Vaak wordt een te hoge concentratie aflatoxine gevonden, omdat deze niet volledig inactief gemaakt wordt tijdens de sterilisatie of pasteurisatie.

Plantaardige melk
De voedingsstoffen die aanwezig zijn in melk, zoals eiwitten en calcium, kunnen makkelijk uit plantaardige voedingsmiddelen gehaald worden. Soja-eiwit heeft dezelfde kwaliteit als melkeiwit. Veel sojamelk producten die we in de supermarkten kunnen kopen zijn bovendien verrijkt met calcium, vitamine D en B12.

In het verleden werd soja in verband gebracht met borstkanker. Echter, studies laten zien dat sojamelk het risico op borstkanker (licht) verlaagt. Eiwitten in sojamelk zijn vermengd met voedingsvezels en fytochemicaliën, die mogelijk bijdragen aan de bescherming tegen kanker. Er zijn ook aanwijzingen dat soja het risico op prostaatkanker bij mannen verlaagt.