Gevolgen voor het milieu

De impact van de vlees- en zuivelindustrie op het milieu is ontzettend groot.
Wereldwijd is de veehouderij verantwoordelijk voor:

  • 14.5% van alle broeikasgassen;
  • 25% van het watergebruik;
  • 80% van de ontbossing van de Amazone;
  • vervuiling van wateren met stikstof en fosfaat.

Broeikasgasemissies door zuivelproductie
De zuivelindustrie is de op één na grootste producent van mest. Dit mestoverschot zorgt voor uitstoot van broeikasgassen, zoals methaan en lachgas. Mest zorgt ook voor watervervuiling, bodemvervuiling en -erosie en een vermindering van de biodiversiteit.

Landgebruik
De impact van vlees- en zuivelproducten is veel groter dan die van plantaardige voeding. Vlees en zuivel leveren 18% van de calorieën en 37% van de eiwitten die mensen consumeren, terwijl bedrijven in deze sector 83% van de landbouwgrond in beslag nemen.

Antibiotica
20-90% van de antibiotica die gegeven worden aan dieren in de industrie komen in de mest en op het land terecht. Hiernaast worden in de zuivelindustrie antimicrobiële stoffen, hormonen, ontsmettingsmiddel en anti-parasitaire middelen gebruikt. Al deze middelen hebben invloed op het milieu.

Waterverbruik
Voor de productie van een liter melk is 1000 liter water nodig en voor de productie van een kilo kaas zelfs 5000 liter water. In vergelijking met sojamelk kost koemelk 600 à 900 liter meer water per geproduceerde liter melk. Daarnaast stoot het productieproces van koemelk meer dan drie keer zoveel CO2 uit in vergelijking tot plantaardige melksoorten én gebruiken deze plantaardige melken 93% minder land om geproduceerd te worden.

Stikstof, ammoniak en fosfor
Ieder jaar scheidt elke melkkoe 129 kg stikstof en 16 kg fosfor uit, dat staat gelijk aan de uitstoot van 18-20 mensen. Stikstof- en fosforvervuiling leidt tot verstoring van de lokale en regionale werking van water, bodem en klimaatpatronen. Vlees- en melkkoeien samen zijn verantwoordelijk voor 58% van de totale ammoniakemissie van de veeteelt.

“Als we allemaal plantaardig zouden eten, zou de uitstoot van stikstof 40-80% omlaag gaan.”

Plantaardig
Eén dag plantaardig eten levert een besparing van 1.1 Megaton CO2-eq. op.
Bij volledige vervanging door plantaardige voedingsmiddelen zouden we ca. 6 Megaton CO2-eq. kunnen realiseren en zou hierdoor 30% van het Nederlandse land vrijgemaakt kunnen worden voor o.a. herstel van de natuur.

Help ons verandering te maken voor de dieren!

Steeds meer restaurants, cafés en dergelijke kiezen ervoor om geen meerprijs meer te rekenen voor plantaardige melk. Dat is werkelijk fantastisch! Maar we zijn er nog lang niet. Daarom hebben we een meldpunt voor locaties waar die meerprijs er wel nog is, of waar er helemaal geen plantaardige melk op het menu staat. Vervolgens nemen wij contact met ze op.
Maar we zijn niet alleen, toch?
We kunnen verandering het snelste bereiken als we allemaal samenwerken.

Daarom willen we je oproepen om zelf ook een e-mail te sturen wanneer je ziet dat een locatie geen plantaardige melk verkoopt of hier een meerprijs voor doet rekenen. Hiervoor kun je zelf een e-mail typen of ons onderstaande voorbeeld gebruiken.

Laat je het ons weten als je een reactie hebt gekregen? We zijn reuze benieuwd! 
Beste horecaondernemer,

Onlangs viel me tijdens mijn bezoek aan uw zaak op dat er geen plantaardig alternatief voor koemelk beschikbaar was. In een tijd waarin steeds meer mensen bewust kiezen voor plantaardige opties – omwille van hun gezondheid, het milieu en dierenwelzijn – kan dit een gemiste kans zijn.

Ik weet dat u als ondernemer oog heeft voor de wensen van uw klanten en uw maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom denk ik dat het aanbieden van plantaardige melk een mooie aanvulling kan zijn op uw assortiment, passend bij de groeiende vraag naar duurzame en diervriendelijke keuzes.

Plantaardige melk: diervriendelijker
In de melkveehouderij ervaren koeien vaak gezondheidsproblemen door overproductie en worden kalveren snel van hun moeder gescheiden. Door plantaardige melk aan te bieden, draagt u bij aan het verminderen van dit dierenleed.

Plantaardige melk: beter voor het milieu
De productie van koemelk heeft een grotere impact op het milieu dan plantaardige alternatieven zoals sojamelk. Zo bespaart u niet alleen op broeikasgassen, maar ook op waterverbruik.

Plantaardige melk: gezonder en toegankelijker
Zuivel bevat veel verzadigde vetten en lactose, waar veel mensen last van hebben. Plantaardige melk is lichter verteerbaar en sluit aan bij de behoefte van een groeiende groep consumenten die gezondheid en toegankelijkheid belangrijk vindt.

Door plantaardige melk aan uw aanbod toe te voegen, speelt u in op een belangrijke trend en vergroot u de aantrekkingskracht van uw zaak. Er zijn voldoende betaalbare, kwalitatieve opties op de markt die aansluiten bij deze vraag.

Ik hoop dat u deze kans grijpt om uw klanten nog beter van dienst te zijn en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere en diervriendelijkere toekomst.

Met vriendelijke groet,

Accordion content goes here.
Accordion content goes here.
starcoffee-cupchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram