Geen zuivellobby in de klas!

Bericht van 01-02-2022

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights publiceert nieuwe undercoverbeelden uit de Nederlandse zuivelindustrie. Op de beelden is zowel de geboorte van een kalfje te zien als het melkproces waar koeien meermaals per dag aan worden onderworpen. Het bedrijf waar de beelden zijn gemaakt is leverancier van FrieslandCampina: de belangrijkste speler in het schoolmelkprogramma.

De beelden worden naar buiten gebracht in het kader van de nieuwe campagne www.geenzuivellobbyindeklas.nl. Hiermee roepen Animal Rights en Bite Back, beide dierenrechtenorganisaties die actief zijn in Nederland en België, op te stoppen met het door de overheid gesubsidieerde schoolmelkprogramma. 

Geen zuivellobby in de klas

De dierenrechtenorganisaties vinden dat er in het onderwijs geen plek is voor de promotie van commerciële bedrijven en zeker niet wanneer die schade toebrengen aan dier en milieu. De overheid zou bedrijven als FrieslandCampina hier dus ook geen subsidie voor moeten geven, aldus de organisaties.

“Kinderen wordt op jonge leeftijd geleerd dat koemelk drinken ‘natuurlijk’ is, terwijl koemelk bestemd is voor kalfjes. Net zoals moedermelk van mensen voor baby’s is,” zegt Animal Rights-woordvoerder Anna Krijger. “De undercoverbeelden uit de zuivelindustrie laten zien hoe de dieren dagelijks lijden onder deze misvatting.” 

“Onder het mom van een ‘gezonde’ keuze wordt er op scholen dierenleed geschonken,” aldus Bite Back-woordvoerder Alex Romijn. “Dat onze overheid dit subsidieert is schandalig. Bovendien zijn er genoeg plantaardige alternatieven voor koemelk.” 

Over de undercoverbeeldenOp de beelden is te zien dat een pasgeboren kalfje direct bij de moederkoe wordt weggehaald en in een kruiwagen wordt afgevoerd. We zien hoe onwillige dieren, soms gewond of kreupel, naar de melkmachine gedwongen worden. We horen hoe een medewerker roept: “Tegen z’n kop aanslaan! Recht op z’n neus.” We zien hoe een medewerker een koe schopt die weigert te bewegen en hoe een andere koe tikken krijgt van een stok op haar gezicht. Daarnaast zien we een medewerker die de staart van een koe draait. Dit is zeer pijnlijk en bovendien bij wet verboden.

Over de website

Op de pagina geenzuivellobbyindeklas.nl zijn de beelden uit de zuivelindustrie te bekijken en is het rapport van Bite Back over de zuivelindustrie, ‘Uitgemolken’, te lezen. Er is ook een voorbeeldbrief te downloaden voor ouders die het niet eens zijn met de zuivellobby op de school van hun kind(eren).

Plantaardige alternatieven

Bovendien bieden beide organisaties gezonde en eenvoudige adviezen om zuivel te vervangen door plantaardige alternatieven. Op de website van Bite Back kunnen mensen zich aanmelden voor een nieuwsbrief met tips onder de titel ‘Ik ga zuivelvrij’. Animal Rights deelt op de website Plant Power tips en de nieuwste producten op het gebied van plantaardige voeding.