Bite Back heeft diepgaand onderzoek gedaan naar het dierenwelzijn in Mondo Verde. Daarvoor hebben we gesproken met oud werknemers, uren aan beeldmateriaal bekeken, undercoverwerk gedaan en overheidsdocumenten opgevraagd. Het resultaat is een schokkende hoeveelheid aan misstanden...

ZELF IETS (ANONIEM) TE MELDEN? MELD HET HIER.

Wat is er aan de hand met Mondo Verde? 

In december 2023 kwamen foto's van een bezoeker naar buiten, die onder andere wolven toonden die in een smerig verblijf zaten en dieren die vlak naast de attracties verbleven.

Als reactie hierop heeft Bite Back een handhavingsverzoek ingediend bij de NVWA en overheidsdocumenten opgevraagd. Ook de Partij voor de Dieren stelde kamervragen.

Vervolgens bleek dat er stelselmatig problemen en onwenselijke situaties werden geconstateerd. Zo zitten er dieren in te kleine verblijven, direct naast attracties of in verblijven die niet dierwaardig genoeg zijn. Voor de kamelen zijn er geen vergunningen aanwezig om deze dieren tentoon te stellen. 

Daarnaast is een verzoek tot uitbreiding van de dierentuinvergunning afgewezen vanwege het onvoldoende rekening houden met het dierenwelzijn....

Meer lezen? Bekijk dan ons rapport.

#1     Stereotiep gedag

Bij veel dieren in Mondo Verde hebben we stereotiep gedrag kunnen constateren. Dit zijn obsessief herhalende gedragingen, die meestal het direct gevolg zijn van stress of verveeldheid. 

Op meerdere momenten zagen we onder andere: 

De kamelen likken langdurig en herhaaldelijk dezelfde oppervlakten
Het herhaaldelijk heen en weer lopen (''ijsberen'') was zichtbaar bij onder andere de emoe, leeuw, Sri Lanka panter en tijger

#2     De honden in Mondo Verde

Naast dierentuindieren, zitten er in Mondo Verde ook tal van honden.

Deze honden worden, volgens een oud medewerker die eveneens aangaf dat het om zo'n 30 honden gaat, gefokt op 3 locaties: in een loods in Heerlen, bij het hoofd dierverzorging thuis en op Mondo Verde. De laatste twee locaties hebben we kunnen bevestigen.

De honden in Mondo Verde leven in erbarmelijke omstandigheden. Zo is er een hok in een koude, donkere kelder. De dieren buiten leven het gehele jaar in een verblijf met enkel (veelal kapotte) een plastic iglo ter bescherming tegen de weersomstandigheden. Bij regen verandert het hele verblijf in een modderbad...

De oud medewerker vertelde ons eveneens dat er zeker 10 nestjes per jaar worden geboren.
02-2022
02-2024

SITUATIE VERANDERT NIET

Duidelijk is dat de situatie niet of nauwelijks door de jaren verandert. 

Deze foto's, van de hondenverblijven die uit het zicht van de bezoekers worden gehouden, zijn twee jaar apart genomen. 

#3   De dieren in Mondo Verde


Bij veel dieren in Mondo Verde hebben we problemen rondom het dierenwelzijn kunnen constateren. Hieronder beschrijven we een paar situaties. Wil je meer over deze en andere dieren in het park lezen? Bekijk dan ons rapport. 
 
De kamelen in Mondo Verde worden gehouden op een relatief kleine strook grond, waarbij de dieren met enige regelmaat van elkaar gescheiden staan. Daarbij mogen de dieren bij nat weer ook niet het gras betreden (dat terwijl het gemiddeld 192 dagen per jaar regent in Nederland). Mondo Verde zegt daarover zelf dat het op die manier wil voorkomen dat de kamelen door plassen lopen en ziekten oplopen.

Bij elk bezoek aan Mondo Verde vertoonden de kamelen stereotiep gedrag. Dit deed zich uiten door het obsessief likken van bepaalde oppervlakten, zoals op de foto hiernaast zichtbaar is.

Eind 2023 heeft Bite Back een handhavingsverzoek bij de NVWA gedaan. Tijdens de inspectie van deze dienst in het eerste kwartaal van 2024 werd bekend dat het park geen vergunning heeft om de kamelen tentoon te stellen... 
De leeuwen in Mondo Verde leven direct naast de attracties. Het binnenverblijf is enkel gescheiden van de botsauto's door een dunne wand. Hierdoor krijgen ze de gehele dag te maken met lawaai, iets waar Mondo Verde (zie het rapport) geen problemen in ziet.

Gedurende de dag zitten de dieren buiten. Bij regen kunnen de leeuwen enkel schuilen onder een kleine verrijking van het verblijf: nauwelijks groot genoeg om beide onder te passen.

Daarnaast zit er ook een leeuw opgesloten in een erg klein nachtverblijf, welke overdag alleen toegang heeft tot een kleine sluis. Mannie kan niet bij de andere twee leeuwen en is daardoor gedwongen tot een leven van isolatie op enorm kleine afmetingen. Volgens Mondo Verde (in een reactie op Facebook) hebben de leeuwen echter genoeg aan 10 vierkante meter om op te leven, want meer dan liggen en uitrekken zouden ze niet doen.

Lees meer over Mannie elders op deze pagina en in het rapport.
In Mondo Verde leeft een groep Ouessantschapen. Dit is één van de kleinste, zo niet dé kleinste, schapensoort ter wereld.

Het verblijf van de schapen is grotendeels onder en tussen de waterattractie geplaatst. Hierdoor leven de dieren de gehele dag in het geluid dat deze attractie met zich mee brengt. De schapen hebben naar onze mening niet genoeg ruimte zich hiervoor terug te trekken. 

Het advies is om de schapen jaarlijks te scheren. Dit lijkt bij deze schapen al meerdere jaren niet het geval te zijn geweest. Ook een oud medewerker heeft dit aan ons kunnen bevestigen. Het gevolg is dat de vacht volledig is samengeklit. 
In Mondo Verde leeft een relatief grote groep (ringstaart)maki’s. Tot de verbazing van het onderzoeksteam van Bite Back hebben deze dieren, in ieder geval gedurende de maanden waarin het onderzoek heeft plaatsgevonden, geen toegang gehad tot het buitenverblijf. De dieren zaten dus de hele tijd opgesloten in het kleine binnenverblijf.

Bij navraag bij een oud medewerker blijkt het (volgens deze persoon) inderdaad zo te zijn dat de dieren gedurende de wintermaanden opgesloten zitten in het binnenverblijf, en gedurende de zomermaanden opgesloten zijn in het buitenverblijf. Dat laatste zodat ze ten alle tijden tussen de bezoekers lopen.
Al enkele jaren leeft er in Mondo Verde een leeuw grotendeels in isolatie. Het betreft hier Mannie, één van de welpen van de twee andere aanwezige leeuwen. 

Mannie verblijft in een zeer klein binnenhok, waarbij hij soms toegang heeft tot een, eveneens kleine, sluis.

Mondo Verde wil Mannie exporteren naar een pretpark in Jakarta, waar de dieren als attracties worden gezien. Zo kan men veel dieren aanraken (waaronder dolfijnen, tapirs, schildpadden en leeuwenwelpen), worden er shows gedaan met dieren (eveneens met dolfijnen en leeuwenwelpen), kan men de dieren zelf voeren (stekelvarkens, de leeuwen, kamelen en zo verder), zitten veel dieren in relatief kleine verblijven en hebben veel dieren weinig tot geen mogelijkheden om zich terug te trekken uit het zicht van bezoekers.

Wil je weten waar Mannie naartoe gaat? Bekijk dan onze video

Deze verhuizing strookt niet met de uitspraak die minister Adema onlangs deed in verband met de situatie in Mondo Verde: "Dierentuinen moeten zich richten op de dieren, conservatie en educatie. Een focus op vermaak van bezoekers, bijvoorbeeld door de bouw van attracties, sluit niet aan bij de maatschappelijke taak van dierentuinen. Bovendien vind ik een attractiepark geen geschikte omgeving voor wilde dieren, dit staat namelijk haaks op het nabootsen van een natuurlijke leefomgeving voor de dieren."

BEZOEKERS ZIJN GETUIGEN

Opvallend is het aantal reviews online waarin het welzijn van de dieren aan bod komt. Veel bezoekers beschrijven de situatie als onvoldoende. Hieronder staan vier van deze reviews uitgelicht: gekozen van vóórdat Mondo Verde in het nieuws is gekomen over de dierenwelzijnsproblemen. Dit om de objectiviteit te waarborgen.
Wil je meer te weten komen over wat bezoekers vinden van dit park? Lees dan ons rapport.
''Bizar hoe slecht de dieren verzorgd worden. Kleine hokken en neurologisch gedrag van dieren.''
- Juni 2023 -
Tripadvisor
''De verblijven zijn veelste klein voor veel diersoorten, veel kleiner dan andere dierentuinen.''
- Juli 2023 -
Klacht.nl
''Het ontbreekt werkelijk aan alles. Dieren in veel te kleine vieze hokken, dieren die zich vervelen. ''
- Augustus 2023 -
Dagjeweg
"Wat een triest park. Ik heb echt te doen met de dieren die er op veel te kleine leefruimtes zitten. "
- September 2023 -
Google Reviews

IN BEELD

Een selectie van beelden. 

IN DE MEDIA

Selectie van onze nieuwsberichten over Mondo Verde
pawchevron-down